ALAPLI HABERLERİ

100 YILLIK GELENEK DOKUMACILIK

10 Eylül 2013
606 kez görüntülendi

100 YILLIK GELENEK DOKUMACILIK

Alaplı İlçesi Gümeli Beldesinde kadınlar, yaz aylarında yaylalarda dokuma tezgahlarında yaptığı ürünleri satarak aile bütçelerine katkı sağlıyorlar.


Alaplı İlçesine bağlı Gümeli Beldesinde kadınlar yaz aylarında çıktıkları 1600 metre yükseklikteki bölüklü ve bacaklı yaylasında, ağaçtan yapılmış el dokuma makinelerinde hazırladıkları ürünleri cem evlerinde sergileyerek yüz yıllık geleneklerine yaşatıyorlar.

El dokuması yapan 55 yaşındaki Fatma Tosun, yaptığı açıklamada, büyüklerimizden öğrendiğimiz geleneği sürdürdüklerini belirterek, her evde el dokuması ürünler yapılarak cem evlerinde sergilendiğini söyledi.

Her yıl yaylaya çıkarak el dokuması yaptıklarını kaydeden Tosun “ 15 yaşından bu yana yaylalarda dokuma tezgahlarında o zamanlar bu yün ipleri pek olmadığı için keçi kılı ya da at kılından dokuma yapıyorduk. Şimdi artık teknoloji gelişti 20 renkte yün iplerden değişik motiflerde halı, yolluk, çanta yaparak aile bütçemize katkı sağlıyoruz. Cem evlerinde duvarlara azarak ya da yolluk yaparak ta kullanıyoruz. Dokuma yapmak 5 günümüz alıyor. Beldemizdeki kültürü yaylalarımızda yaşanmaya çalışıyoruz.” Diye konuştu

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz