ALAPLI HABERLERİ

DİYABET İÇİN YÜRÜYÜŞ YAPTILAR

17 Kasım 2014
702 kez görüntülendi

DİYABET İÇİN YÜRÜYÜŞ YAPTILAR

Alaplı ilçesinde 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla, diyabetle mücadelede farkındalık için Alaplı Devlet  Hastanesi  hemşireleri ve personelinin katılımıyla sağlık yürüyüşü düzenlendi.


Alaplı Devlet Hastanesinde görevli diyabet uzmanı ve eğitmeni hemşire Fidan Cantürk, diyabet hastalığına dikkat çekmek amacıyla hastane personeli ve hemşirelerin katılımıyla yürüyüş düzenlediklerini söyledi.
Türkiye’de de diyabetli sayısının çok hızlı bir şekilde arttığına dikkat çeken Cantürk, diyabeti önlemek için uygun ve yeterli miktarda beslenip, daha fazla hareket etmenin önemine değindi.
Diyabet tedavisinde beslenme ve egzersiz’in önemine vurgu yapan Cantürk, “ Hepimizin bildiği gibi 14 Kasım Dünya Diyabet Günü, Dünya Diyabet Günü’nün amacı, şeker hastalarına hastalıklarının önemini anlatmak, belirtileri olmasa da şeker düzeylerinin yüksek olabileceğini anımsatmaktır. Bizde bu gün dolayısıyla diyabetle mücadele ve farkındalık için hastanede görevli hemşirelerimiz ve çalışanlarımızla birlikte sağlık yürüyüşü yaptık. Gerçekleştirdiğimiz yürüyüşte diyabet hastalığının önüne geçmek için fiziksel aktivitenin ne kadar önemli olduğunun altını çizmek istedik” dedi.
Diyabet hastalarına da uyarılarda bulunan Cantürk, “Günlük üç ana üç ara öğün beslenilmeli, öğün atlanmamalı ve önerilen miktarların dışına çıkılmamalıdır. Yemeklerde katı yağ yerine sıvı yağlar kullanılmalıdır. Yağ içeriği yüksek olan besinler tüketilmemelidir. Yemekler haşlama , ızgara veya fırında pişirilmelidir. Şeker ve şekerli tatlılar tüketilmemelidir. Aşırı tuz ve tuz oranı fazla olan besinler tüketilmemelidir. Posa karbonhidrat emilimini yavaşlatarak kan şekerinin hızlı yükselmesini engellemektedir. Bu nedenle beyaz ekmek yerine kepekli ekmek , pirinç yerine bulgur , meyve suyu yerine meyve ve kurubaklagillerin yeterli miktarlarda tüketilmesi kan şekerini kontrol etmede ve kalp damar komplikasyonlarının önlenmesinde faydalıdır. Hergün belirlenen düzeylerde fiziksel aktivite yapılırsa vücut ağırlığının normal düzeyde tutulması ve alınan şekerin daha iyi kullanılması sağlanır” diye konuştu.
Öte yandan Alaplı Devlet Hastanesinde görevli diyabet uzmanı ve eğitmeni hemşire Fidan Cantürk tarafından hastanede görevli hemşire ve personele diyabet ile ilgili eğitim  verildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz