ALAPLI HABERLERİ

AFRİKA’DA AZİZ İSTANBUL

24 Mart 2013
1.635 kez görüntülendi

AFRİKA’DA  AZİZ İSTANBUL

Ülkemizden 6 bin kilometre uzakta Burkina Faso’da Aziz İstanbul adlı işyeri açtı

Afrika’ya gezmeye giden Türk işadamı  Aziz Kaya, kaliteli ve temiz hizmet eksikliğini gördüğü Ouagadougou’da açtığı ‘Aziz İstanbul’ isimli kafe restoranda yerel halkı baklava ,dondurma ve Türk çayıyla tanıştırdı

Afrika’nın en fakir ülkelerinden biri sayılan Burkina Faso’ya 5 yıl önce yerleşen Türk işadamı , ‘Aziz İstanbul’ adı verdiği kafe restoranıyla yerel halkı baklava, dondurma  ve Türk çayı ile tanıştırdı.

Burkina Faso’nun başkenti Ouagadougou’ya yaklaşık 5 yıl önce 8 arkadaşıyla hem ticaret hem de turizm amacıyla gelen İstanbullu işletmeci  Aziz Kaya, bölgede hizmet sektöründe önemli açık olduğunu fark etti. Türkiye’ye döndüğünde Afrika’daki hazır gıda sektöründeki açıkları aklından çıkaramayan Kaya, durumu ağabeyi Ali Kaya’ya aktararak bölgede yapabilecekleri konusunda araştırma başlattı.

 

Özellikle kafe restoran tarzı işletmelere ihtiyaç olduğunu belirleyen Kaya, 2008  yılında ağabeyi ve yeğenini de yanına alarak Ouagadougua’ya geldi. Kaya ailesi burada devlet yetkililerinden de büyük destek görerek kentin en işlek caddesi Kwame N’krumah’da dükkan kiraladı.

Kaya, tuttuğu iş yerinin hijyen yönünden eksiklerini giderdi. ‘Aziz İstanbul’ adını verdikleri kafe restoranın tüm araç, gereç ve mobilyalarını Türkiye’den getiren Kaya, başta baklava olmak üzere dondurma, açma poğaça, İzmir köfte, döner dürüm yapmaya başladı. Kaya, ‘Baklava kısa sürede buranın vazgeçilmezi oldu. Baklavanın ardından ise Türk çayını bölgede tanıttık. Ülkede gıda alanında önemli merkez listelerinde yer almaya başladık’ dedi.

Kaya, daha önce baklavayı hiç tatmayan Afrikalıların, Türkiye’den getirdikleri ham maddeyle yaptıkları tatlıyı hemen sahiplendiğini belirterek, “Kentte yemeği kendi restoranında yemeyen kişiler dahi baklava yemek için işletmemize geliyor” dedi.

Aziz Kaya ayrıca Burkina Faso’da toptan gıda ticareti ve Benzin istasyonu işletmeciliği yapıyor. Gıda maddelerini konteynırlarla İstanbul’dan getirtiyor.

Ülkedeki resmi dil olan Fransızca’yı ilk geldiğinde bilmediğini, yeni yeni öğrenmeye çalıştığını anlatan Aziz Kaya, “Tek bir kelime bile bilmediğim için ilk geldiğim dönemde sadece buradaki 25-30 Türk dışında kimseyle konuşamıyordum. Şimdi ülke yönetimindeki kişilerden tutun, buradaki Avrupalı yatırımcılara kadar çok sayıda dostum oldu. Ülkede gıda alanında önemli merkez listelerinde yer almaya başladık” dedi. Kaya, ilerleyen dönemlerde işletmenin hem fiziki alanını genişleteceğini hem de yeni Türk lezzetlerini hizmete sunacağını bildirdi.

Aziz Kaya   Türkiye’den gelecek olan işadamlarına yardımcı  olma için  ATBE (Türkiye ve Burkina Faso İşadamları Derneği ) kurduklarını  burada yatırım yapmak isteyenlere  dernek aracılığı ile yardımcı olduklarını söyledi


ALBUM ADI TÜRKİYELİ BİR İŞADAMININ PASTANESİ, Fotograf Mustafa Kanca on 3/17/2013 (16 Resim)

Fotograf Mustafa KANCA


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz