ALAPLI HABERLERİ

ALAPLI ZİRAAT ODASI DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ MESAJI

13 Mayıs 2013
520 kez görüntülendi

ALAPLI ZİRAAT ODASI DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ MESAJI

Bilindiği gibi her yıl 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu kutlama, uluslar arası tarım üreticileri federasyonunun(IFAD)1984 yılında Hindistan da yapılan genel kurulda alınan bir kararla başlamıştır. Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu 1946 yılında çiftçilerin hak ve menfaatlerini korumak amacı ile kurulmuş bir organizasyondur. IFAD 80 ülkeden Ziraat Odaları Birliğimizle birlikte 115 çiftçi kuruluşunun üye olduğu ve Dünyada 600 milyon çiftçi ailesini temsil eden bir kuruluştur.

Uluslararası tarım üreticileri birliği tarımın dünyadaki önemini her alanda savunmaktadır.

Ülkemiz de 5 milyon çiftçimizi Ziraat Odaları Birliğimiz her konuda savunmakta ve komisyonlarda temsil etmektedir. Ülkemiz tarımında çiftçimizin sorunları olarak gördüğümüz hayvancılık sıfır faizli kredi verilmesine rağmen rayına oturmamıştır.

Hayvancılık  büyük işletmelere göre planlanmıştır.Büyük işletmeler faizsiz krediyi alıp para kazanamadığı zaman hayvanları elinden çıkartmaktadır.O zaman hem piyasayı düşürüyor hemde  Orta ölçekli besicileri ziyana uğratmaktadır. Bu sefer orta ölçekli besicilerde ağır ağır elindeki hayvanları elinden çıkartmaya başlıyor.Tüketici ucuz et bir ara yiyor.ondan sonra 25-30 lira ya çıkıyor.Ette istikrar sağlanamıyor.Çözüm breysel hayvancılığa önem verilmesidir.Her köylünün 1 ineğe bakması mümkün ama 3-5 hayvana bakması mümkün değildir.Onun için Ziraat Bankası hayvancılık kredisi uygulamasını en az 10 değil en az 1 ‘e indirmesi gerekir.Böylece tekrar hayvancılığın gelişmesi sağlanmış olur.

Oda olarak çiftçiliğe yapabileceğimiz katkıyı vermeye çalışıyoruz.5 tane Ziraat mühendisimiz ile arıcılıkta, meyvecilikte yapılması gerekenleri yapmaya çalışıyor.Toprak tahliline önem veriyoruz.Tahlil neticesine göre gübreleme yaptırıyoruz.

Halk eğitim müdürlüğü ile bu sene 3 kurs düzenledik. İkisinin sertifikaları hak edenlere verilmiştir. Köylerde örnek bahçe çalışmalarımız devam etmektedir.

Biliyorsunuz Alan Bazlı fındık desteği 2011 yılında sona ermişti. Başta Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımızın sayesinde Alan bazlı fındık desteğinin 3 yıl daha uzatılması sağlanmıştır.

Yine 2011 yılının son aylarında ÇATAK projesine başvurduk. Milletvekillerimizin İl ve İlçe başkanlarımızın Tarım İl Müdürümüzün sayelerinde ÇATAK projesine ilimizinde 04.05.2013 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile kapsama alınmıştır. Bütün çiftçilerimize hayırlı olsun.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz