ALAPLI HABERLERİ

ALAPLI’DA BÖĞÜRTLEN TARIMI

30 Temmuz 2013
939 kez görüntülendi

ALAPLI’DA BÖĞÜRTLEN TARIMI

Alaplı ilçesinde kasım ayında fidelerinin dikilmesiyle hazırlıklarla başlanan böğürtlenin, sulama, gübreleme, fidelerin çiçek açışından ilk meyveyi verişine kadarki süreci fotoğraf karelerine yansıdı.

Fotoğraflarla gelişimini görüntülediği böğürtlenlerin kasım ayında başlayan süreci, temmuz ayında hasat zamanıyla sona eriyor.

Böğürtlen yetiştiriciliği tekniğine uygun şekilde yapıldığında, tam verim çağındaki bir dekar böğürtlen bahçesinden 2-2,5 ton meyve alınabiliyor.

Alaplı ilçesinde birçok ailenin geçim kaynağı haline gelen böğürtlenin, üretiminin gelişmesi durumunda bölgede yeni bir sektör olacağı beklentisi bulunuyor.

Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu,  bölgelerinde fındığa alternatif olarak ürün arayışı içerisinde olduklarını söyledi.

Böğürtlen üretimini Alaplı bölgesinde arttırmayı hedeflediklerini ifade edenTürkoğlu, bir dönümden 2 ton böğürtlenin elde edildiğini kaydetti.

Türkoğlu, böğürtlenin fındığa çok iyi bir alternatif olacağını vurgulayarak, oda olarak İlçe Tarım Müdürlüğüyle iş birliği içerisinde çalışarak böğürtlen tarlalarını yaygınlaştırmayı hedeflediklerini anlattı.

“Fındıktan daha çok kazandırıyor”

İlçede yaklaşık üç yıldır böğürtlen yetiştiriciliği yapan Hüseyin Ulukaya da böğürtleni tarlasına 2009 yılının kasım ayında ekmeye başladığını belirterek, 2 yıl sonra mahsul aldığını ifade etti.

Böğürtlen yetiştiriciliğinin uğraş ve emek istediğine dikkati çeken Ulukaya, “Fidanın dikiminden, bakımı, gübrelenmesi, sulaması özenle yapıldığı zaman böğürtlen iyi mahsül veriyor. Böğürtlenle uğraşan pek kimse olmadığı için yöremizde de yeni yeni yetiştiriciler çoğaldı” diye konuştu.

Ulukaya, böğürtlenin kilogramının 10 liradan satıldığına dikkati çekterek, şöyle devam etti:

“Fındığa bakarak çok güzel para ediyor. On dönüm fındıktan kazanacağım parayı ben böğürtlenden bir dönümde kazanıyorum. Buralarda soğuk hava depoları olmadığı için toptan tarladan satışı biraz zor oluyor. İl Tarım Müdürlüğü bize yardımcı olursa böğürtleni tarladan satabiliriz. Şu anda marketlere ve pazarlarda satıyoruz. Güzel bir ürün. Parasal yönden iyi getirisi var.

ALBUM ADI BÖĞÜRTLEN TARIMI, Fotograf Mustafa Kanca on 7/30/2013 (26 Resim)

Fotograf Mustafa KANCA


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz