ALAPLI HABERLERİ

AVRUPALILAR İÇİN SALYANGOZ TOPLUYORLAR

20 Nisan 2013
981 kez görüntülendi

AVRUPALILAR İÇİN SALYANGOZ TOPLUYORLAR

Alaplı Çay Köyü Sarıkadı Mahallesi sakinleri, mart ve Nisan aylarında yağışların artmasıyla birlikte ortaya çıkan salyangozları toplayarak yurt dışına gönderilmek üzere satıyor.

 

Sarıkadı halkından Güllü Duman, (20) , yaptığı açıklamada, evinin ve kendi ihtiyaçlarını bahçelerden topladıkları salyangozla sağladığını söyledi.

Mart ve Nisan aylarında yağmur yağmasını 4 gözle beklediklerini ifade eden Duman, şunları söyledi;

 

“Sabah 4 ya da 5 gibi kalkıyoruz. Üstümüzü giyindikten sonra 10-15 kişi bunların çoğunluğu kadınlar kovaları alıp dışarı çıkıyoruz. Alaplı ya da başka yerlere giderek mahallelerde ya da bahçelerde sülük topluyoruz. Öğleden sonra eve geliyoruz. Sülükleri tartıp depoya koyuyoruz. Günde 100 kilo -150 kilo sülük toplayanlar var. Köyümüzde yaşayanların birçoğu sülük toplayarak geçimini sağlıyor.12 ayın 2 ayı sülük topluyoruz Kendi ihtiyaçlarımı görüyoruz. Kilosunu 1,5 liradan Devrek’ten gelerek alıyorlar.”

.

 

Engin Gezmez ise, köylerinde 60 hane bulunduğunu, 60 haneden 40 hanesinin her sabah ailece sülük toplamak için yollara düştüğünü söyledi. Yılda 2 ay sülük toplayarak geçimini sağlayan aileler olduğunu anlatan Gezmez, “Sabahın erken saatlerinde aileler evlerinden çıkarak Alaplı’nı değişik yerlerinde salyangoz toplarlar. Toplanan salyangozlar Devrek’teki salyangoz fabrikasına işlenmeye gider. Oradan da Avrupa’nın çeşitli ülkelerine ihraç olur.”

ALBUM ADI SALYONGOZ ZAMANI, Fotograf Mustafa Kanca on 4/18/2013 (100 Resim)

Fotograf Mustafa KANCA


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz