ALAPLI HABERLERİ

BANKALAR MASRAF ÜCRETLERİNİ GERİYE ÖDEYECEK

12 Şubat 2015
793 kez görüntülendi

BANKALAR MASRAF ÜCRETLERİNİ GERİYE ÖDEYECEK

Ziraat Bankası’nın açıklamasından sonra diğer bankalar da vatandaşlardan alınan masrafları iade etme kararı aldı!

Müşterilerinden yıllarca çeşitli adlar altında ücret ve komisyon tahsil eden bankalar, artan davalardan bunaldı, vatandaşla barışmak zorunda kaldı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yetkilileri, sadece Ziraat Bankası değil, tüm bankaların ücret ve komisyonları dava açılmadan şubelerde vatandaşa iade edileceğini bildirdi.

Bankalar müşterilerinden çeşitli adlar altında yıllardır kestikleri komisyon ücreti gibi ücretleri geri ödeyecekler.

Müşterilerin açtığı davalardan bunalan bankalar en sonunda vatandaşlara geri iade yapacaklarını açıkladılar. Türkiye Bankalar Birliği yetkilileri tarafından açıklanan bildiriye göre sadece Ziraat Bankası değil tüm bankalar geri ödeme yapacaklar.

BANKALARI DAVALAR BUNALTTI !

Tüketici Hakem Heyetleri’nin vatandaş lehine verdiği kararlardan ve davalardan bunalan bankalar nihayetinde komisyonları müşterilerine iade edecekleri açıkladı.

Bankalar açılan davalar sonrası hem bu ödemeyi yapıyor hem de mahkeme masraflarını karşılamak zorunda kalıyordu. Bankalar bu masraflardan kurtulmak adına çareyi müşteriye geri iade yapmakta buldular.

BANKALAR BİRLİĞİ YETKİLİLERİ

“THH ağırlıklı olarak tüketici lehine karar veriyor. THH’nin bankalardan ‘savunma’ istediği hemen hemen tüm davaları kaybettik. Sonuçlanan her davada iadenin yanın sıra bir de avukatlık ücreti ödemek zorunda kalıyoruz. İş artık iyice büyüdü. Durum öyle bir hal aldı ki, bankasının kendisinden haksız yere ücret veya komisyon aldığını düşünen müşteriler önce bankaya gidip hakkını aramak yerine doğrudan mahkemelere gidiyor. Zaten avukatlar da bu işten para kazanmak için vatandaşı hemen davaya yönlendiriyor. Biz müşteriyi hiç görüp konuşamıyoruz. Konuşsak belki sorun daha şubede çözülecek, mahkeme hiç olmayacak.”

 

BÜTÜN BANKALAR BUNA DAHİL !

 

“Karşılaştığımız bu sorunu çözmek için vatandaşın haklı taleplerini şubelerimizde çözmeye karar verdik. Sadece Ziraat Bankası değil, hemen hemen bütün bankalarımız aynı noktada birleşti. Buradan vatandaşa açık çağrı yapıyoruz, haksız yere kendilerinden ücret veya komisyon tahsil edildiğini düşünüyorlarsa doğrudan mahkemeye değil, bankalarına gitsinler. Orada kendilerini dinlemeye hazır personelimizi bulacaklar. Haksız alınan ücret ve komisyonları kendilerine iade etmeye hazırız. Eğer bankalardan yeterli desteği göremezler, iadelerini alamazlarsa o zaman mahkemelere gitsinler. Bu sayede hem bankalar gereksiz yere avukatlık masrafı ödemekten kurtulsun hem de vatandaş zaman kaybı yaşamasın, gereksiz bürokratik işlemlere girmesin” denildi.

Türkiye Bankalar Birliği yetkililerinin paylaştığı bilgilere göre mahkemelerde iade konusunda en önemli unsur belge oluyor. Bankalar kestikleri ücretleri geçerli bir harcama yaptıklarına dair belgelendirmediyse müşteri genelde haklı bulunuyor.

Ücret ve komisyon iadesinde önemli olan üç unsur bulunuyor. Öncelikle alınan ücret makul mü, haklı bir gerekçesi var mı ve belgelendirilmiş mi? Bu sorulara tatmin edici cevaplar verilmiyorsa mahkeme müşteriyi haklı buluyor.

Kredi Dosya Masrafı ve Hesap İşletim Ücreti HEMEN İADE !

Bu iki kesinti vatandaşa hemen iade edilecek. Şubeye başvuran her müşteri mahkeme yolunu tutmadan bu ücretleri geri alabilecek. Zaten mahkemeye yolu ile de bu ücretler geri alınabiliyor.

NASIL İADE ALINIR ?

– Öncelikle banka sizden “dosya masrafı” veya benzer isim altında bir para aldıysa mahkemeye uğramadan şubeye giderek iade talep edebilirsiniz.

– Bankaların çeşitli isimler altında yaptığı kesintiler örneğin; hesap işletim ücreti, istihbarat ücreti, bozuk para sayma masrafı, kredi kartı veya banka kartı üyelik ücreti kart aidatı gibi ücretlerin iadesini talep edebilirsiniz.

– Şube yöneticilerine zaten ilgili haber gitti. Size o hizmeti verebilmek için masraf yaptım diyen kişilerden belge isteyiniz. Masraf belgesi sunmayan bankalardan iadenizi ısrarlı bir şekilde isteyiniz.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz