ALAPLI HABERLERİ

BÜYÜKTEKKE KÖYÜNDE İMECE USULÜ AŞURE

25 Ekim 2015
842 kez görüntülendi

BÜYÜKTEKKE KÖYÜNDE İMECE USULÜ AŞURE

Alaplı ilçesi Büyük Tekke köyündeki kadınlar, imece usulüyle gerçekleştirdikleri aşure gününü 70 yıldır sürdürüyor.

Büyük Tekke Köyü Camisi’nin salonunda düzenlenen etkinlikte kadınlar, köy halkının kendi imkanlarıyla aldığı malzemelerle imece usulüyle aşure yaparak, gelenlere ikramda bulundu.

Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, burada yaptığı açıklamada, aşure gününün ilçeye bağlı köylerde de uzun yıllardır sürdürüldüğünü söyledi.

Muharrem ayının halk dilinde “aşure ayı” olarak bilindiğini anımsatan Tekin, “İlçe tarihinden gelen gelenekte, köy halkı kendi imkanlarıyla bulgur, şeker, et, pirinç gibi yiyecek ve aşure malzemelerini alır. Köyün kadınları da bir araya gelerek yemekleri hazırlar. Daha sonra köydeki cami salonu, okul, sağlık ocağı gibi ortak mekanlarda oluşturulan sofralarda gelen misafirlere ikramda bulunulur. Hizmeti de yine o köyün kadın ve erkekleri yapar. İlçemizin bu güzel geleneklerinin yaşatılması bizler için ayrı bir mutluluktur” diye konuştu.

Köy sakinlerinden Zuhal Yavuz da köyün tüm kadınlarının bir araya gelerek, geleneksel hale gelen aşure yemeklerini hazırladıklarını anlattı.

Etkinlik kapsamında köy halkının katkılarıyla 170 kilogram et, 83 kilogram aşure malzemesi, 85 kilogram yağ, 56 kilogram pirinç, 40 kilogram şehriye, 45 kilogram nohut, 150 kilogram fındık, bir çuval şeker ile 750 adet ekmek alındığını kaydeden Yavuz, “İlçe ve yakın ilçelerden gelen yaklaşık bin kişiye yemek ve aşure ikramında bulunuyoruz. Köyümüzde yaklaşık 70 yıldır aşure geleneği devam etmektedir. Bizden sonra gelen nesillere bu geleneği aktararak, yüzyıllarca geleneğimizin sürmesini istiyoruz” dedi.

Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, AK Parti Alaplı İlçe Başkanı Mustafa Yavuz, CHP Alaplı İlçe Başkanı Hüseyin Tosun, Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Ocak ile vatandaşların katıldığı etkinlikte, kurulan sofralarda yenilen yemeğin ve aşurenin ardından dua edildi.

DİĞER FOTOĞRAFLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

eleşler aşure

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz