ALAPLI HABERLERİ

ÇAMLIBEL KÖYÜNDE TOPLU İFTARLAR DEVAM EDİYOR

11 Temmuz 2013
812 kez görüntülendi

ÇAMLIBEL KÖYÜNDE TOPLU İFTARLAR DEVAM EDİYOR

Alaplı Çamlıbel Köyünde Ramazan boyunca toplu iftar verme geleneği devam ediyor.

Çamlıbel Köyü halkı , asırlık geleneklerini sürdürerek iftar yemeğini birlikte yiyor. Ne zaman başladığı bilinmeyen geleneği yaşatan Çamlıbel köylüleri, her akşam iftar yemeği veriyor.

Köyde yaşayan insanların kendi evlerinde sırayla verdiği  iftarlara tüm komşuları çağrılıyor. komşu köylülerdeki akrabalarını da davet ederek orucunu birlikte açıyor.

Çamlıbel köyünde iftar hazırlığı sabah erken saatlerde başlıyor. Yemekler ,köylü kadınlar tarafından hazırlanıyor. Komşu kadınlar birbirlerine yemek hazırlamada yardımcı oluyorlar. Etler kıyılıyor, soğanlar soyuluyor, domatesler kıyılıyor, Yemekler iftar saatine hazır oluyor.

Köyde geleneksel olarak her akşam bir ev  iftar yemeği veriyor. Akşam namazına yakın iftar yemeği veren evde bir araya gelen köy halkı, orucunu birlikte açıyor. Yemekler yeniliyor, Ardından topluca Akşam namazı kılınıyor .Köyün imamı Kuranı Kerim okuyor birlikte dua ediliyor. Dışarıdan gelen misafirlerle  ise bu mübarek günde birbirleri ile sohbet edip kaynaşıyorlar.

“Gelenek haline gelen iftar verme, bizlere ve çocuklarımıza paylaşmayı öğretti” diyen köyün sakinlerinden İbrahim Özdemir  (66), Çamlıbel  Köyü  halkı olarak  bu geleneği gelecek nesillere miras bırakmak istediklerini söyledi. Atalarından kalma geleneği ramazan ayında yemek vermek suretiyle sürdürdüklerini anlatan Özdemir , şöyle konuştu: “Her ramazanda akşamları köyümüzde bir kişi iftar yemeği verir. Bu köyde orucumuzu birlikte açıyoruz. Köyümüzde hiç kimse orucunu evde yalnız açmaz. Çevre köylerimizden de birçok davetli gelir ve orucumuzu birlikte açıyoruz. Bu yüzyılı aşkın geleneklerimizi sürdürmekteyiz” Özdemir , köyde her gün 100-150 kişiye iftar yemeği verildiğini söyledi.

ALBUM ADI MUSTAFA ÖZDEMİR İFTAR, Fotograf Mustafa Kanca on 7/10/2013 (32 Resim)

Fotograf Mustafa KANCA


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz