ALAPLI HABERLERİ

ÇATAK PROJESİ ONAYLANDI

7 Mayıs 2013
703 kez görüntülendi

ÇATAK PROJESİ ONAYLANDI

 

Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, Türkiye’de daha önce 29 ilin kayıtlı olduğu Çevresel Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) Avrupa projesi onaylandığını bildirdi.

 

Türkoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada,  Kararın Resmi gazetede yayınlanmasıyla birlikte Türkiye’de ÇATAK projesi kapsamına alınan il sayısı Zonguldak ile beraber 30’a yükseldiğini söyledi.

 

 

Projeyi Avrupa’nın desteklediğini ifade eden Türkoğlu, şunları söyledi;

 

Avrupa’nın desteklediği bu proje ile Tarımsal arazilerin korunması, su kalitesinin artması, yenilenebilir doğal kaynakların sürdürülebilirliği ve tarımsal faaliyetlerin olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik gerekli kültürel tedbirlerin alınması amaçlanır. Tebliğde yer alan şartları yerine getiren çiftçilere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tarımsal destekleme yapılır. Bu destek daha önce 90 dolardı. Bu parayı 2011 kuru itibariyle Türk parasına çevirip 135 lira olarak belirlediler ve şartları yerine getiren çiftçilere dekar başı 135 lira olarak ödendi. Türkiye’de daha önce ÇATAK projesine dahil olan illerdeki organik tarım yapan çiftçiler bu paraları alıyordu. Şimdi Zonguldak ilimizin de ÇATAK projesi kapsamına alınmasıyla ilimizde de organik tarım yapan çiftçilerimizde bu destekten belli şartları yerine getirip yararlanmaya hak kazanacaklar. Üstelik bu destek dekar başı 135 liradan az olmamak kaydı ile fındık desteği, mazot desteği ve organik tarım desteği hariç, bunların dışında olarak ödenecektir. Alaplı Ziraat odası olarak bu projeye dahil olabilmek için 2011 yılında oda olarak valiliğe müracaat ettik. Sağ olsunlar onlar da bizlere çok yardımcı oldular.  Bu projeye dahil olabilmek için bizden desteklerini esirgemeyen başta Valimiz, Ak Parti Zonguldak Milletvekilleri Köksal Toptan, Ercan Candan, Özcan Ulupınar, Alaplı Kaymakamımız, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüze Zonguldak çiftçileri adına ayrı, ayrı teşekkürlerimi sunuyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz