ALAPLI HABERLERİ

ÇATUROĞLU ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI BÜTÇESİ ÜZERİNE KONUŞTU

1 Mart 2016
1.906 kez görüntülendi

ÇATUROĞLU ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI BÜTÇESİ ÜZERİNE KONUŞTU

Zonguldak milletvekili Faruk Çaturoğlu, Orman ve Su işleri Bakanlığı bütçesi üzerine bir  konuşma yaptı Konuşmasında şöyle dedi.

Zonguldak’ta bir caninin saldırısı sonucu hayatını kaybeden Orman Bölge Müdürlüğü elemanı şoför Osman Aktaş’a Allah’tan rahmet dileyerek sözlerime başlamak istiyorum. Ve bunun üzerinde tüm orman şehitlerimize, su işleri şehitlerimize ve genelde de bu ülkenin güvenliği ve kalkınması için şehit düşen bütün herkese Allah’tan rahmet diliyorum.

Özellikle, bölgesel gelişim projelerinden, bizim de bölgemizi ilgilendiren Batı Karadeniz Gelişim Projesi BAKGEP hakkında bilgi sunmak istiyorum. Eşsiz tabiata ve zümrüt yeşiline sahip Batı Karadeniz’de sulamadan içme suyuna, hidroelektrik enerjiden dere ıslahlarına, ağaçlandırmadan havza planlamaya, tabiat turizminden meteorolojik gözlem ağına kadar toplam 18 milyar liralık 1.250 adet projenin hizmete alınması planlanmaktadır.

Refahın yeni adresi BAKGEP ile Batı Karadeniz bölgemizdeki Bartın, Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu, Sinop ve Zonguldak’ta 2019 yılı sonuna kadar:

> 62 adet baraj ve gölet,

> 27 adet içme suyu temin tesisi,

> 134 adet hidroelektrik santral tesisi,

> 302 adet dere ıslah tesisi,

> 128 adet otomatik meteorolojik gözlem istasyonu,

> 1 adet meteoroloji radarı,

> 3 adet yıldırım tespit ve takip sisteminin tamamlanarak hayata geçirilmesi,

> 3 milyon 800 bin dekar arazide ağaçlandırma çalışmalarının yapılması,

> 246 milyon adet fidanın toprakla buluşturulması,

> 308 adet ormancılık ve ağaçlandırma faaliyetleri,

> 148 adet mesire yeri, 11 adet şehir ormanı,

> 48 adet bal ormanı tesis edilmesi,

> 257 milyon fidan üretilmesi,

> 22.200 dekar arazide badem, ceviz gibi gelir getirici türlerde ağaçlandırma yapılması,

> 78 adet tabiat turizmi etkinlik alanında çalışma yapılması planlanmaktadır.

Böylece, bu faaliyetler sonunda 653.100 dekar mümbit arazi sulanacak, 2 milyon kişiye ilave içme suyu temin edilecek, yılda 5,5 milyar kilovatsaat enerji üretilecek, 76 bin dekar arazi taşkınlardan korunacak, 180 bin kişi istihdam edilecek, yıllık 913 milyon TL ekonomiye katkı sağlanacaktır.

Ülkemizin çok düzensiz yağış alan bölgelerinden biri olan Batı Karadeniz’de taşkın riski de yüksektir. BAKGEP’le bütün dereler ıslah edilecek, taşkınlar önlenecektir.

BAKGEP projesinin en önemli havzası olan Filyos Vadisi, taşkın riski açısından hassas bir bölgedir. Filyos Havzası Taşkın Projesi’yle Filyos Çayı yatağının çevresinde büyük bir lojistik liman ve 4 önemli üretim bölgesi oluşturulacaktır. Taşkın havzası içinde kalan yatırım havzasında 8 adet baraj ve 6 adet sel kapanı planlanmıştır. Bunlardan Akhasan Barajı’yla Köprübaşı Barajı ve HES tamamlanmıştır.

Filyos Havzası Taşkın Projesi hayati öneme haizdir. Havzanın korunmasını sağlayacak proje, yatırımların da sağlıklı bir şekilde devam etmesine imkân sağlayacaktır. Ayrıca, Bartın Çayı ıslah edilerek hem taşkın riski azaltılacak hem de turizmin hizmetine sunulacaktır. Bölgede tamamlanan ve planlanan taşkın projeleriyle suyumuz da toprağımız da korunacaktır. Ayrıca, bölgenin taşkın riskini azaltmak için Taşkın Erken Uyarı Sistemlerini kuruyor ve meteorolojik gözlem ağını geliştiriyoruz.

BAKGEP’le Batı Karadeniz’in bütün yerleşim yerlerinin su meselesini 2050 yılına kadar çözecek projeler geliştirilmiştir. Erfelek Barajı’yla Sinop’un içme suyu problemi çözülmüştür. Düzce için Akçakoca Barajı inşa edilmektedir. Ayrıca, Bartın’da Kirazlıköprü ve Kozcağız Barajları; Bolu’da Tekke Barajı; Kastamonu’da Kırık ve Obrucak Barajları gibi önemli projelerin de inşaatları hızla devam etmektedir.

Bölgede temiz ve yenilenebilir enerji ile hamle yapmak istenmektedir. Bölgenin hidroelektrik potansiyelini harekete geçirmek için çalışmalar yapılmaktadır.

2019 yılında bölgemizde yılda 5,5 milyar kilovatsaat enerji üretim kapasitesine sahip hidroelektrik santral projelerini hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu projeler ülke için temiz enerji; bölge için iş demek, istihdam demektir. Örnek olarak Sinop’taki Boyabat-Durağan Barajı ve HES’in inşaatında 2.600 kişi çalışmıştır. Tesisle yılda takriben 1,5 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretilmektedir.

Batı Karadeniz Bölgesi’nde orman ürünleri ve ormancılık çok önemli bir gelir kaynağıdır. Bu bakımdan ormancılık çalışmaları büyük önem arz etmektedir. On iki yılda 3 milyon 168 bin dekar alanda ağaçlandırma çalışması yürütülmüş ve 171 milyon adet fidan toprakla buluşturulmuştur.

BAKGEP, bölge ormanlarının korunması ve kırsal kalkınmada insanımızın faydasına olacak şekilde geliştirilmesi için de çeşitli projeler içermektedir. Bu kapsamda orman köylülerimizin kalkındırılması için badem, ceviz, salep, trüf mantarı gibi gelir getirici türlerde ormanlar tesis edilecektir.

Avrupa’nın biyolojik çeşitlilik açısından en değerli alanları arasında yer alan Yenice ormanları da doğa turizmi açısından, Zonguldak Devrek’teki Dirgine Çayı

da rafting için önemli bir potansiyele sahiptir. Bölgenin potansiyelini harekete geçirmek için her ile özel tabiat turizmi master planı hazırlanmıştır.

Ben tüm bu çalışmaların 2019 yılından önce -Sayın Bakanımız pazarlıkçıdır, müteahhitlerle pazarlık yapar- bir yıl önce bitirilmesini kendisinden özellikle arz ediyorum.

Daha önce Devlet Su İşlerinin protokolünde 100 bin nüfusun altındaki ilçelere su içme tesisleri noktasında yatırım yapılmıyordu ama yapılan bir çalışmayla bunun da önü açıldı. Kendi ilimin Alaplı ilçesinde Gümeli içme suyu barajı inşaatı da devam etmektedir. Bundan dolayı da Sayın Bakanımıza ve çalışma arkadaşlarına özel bir teşekkür sunuyorum.

Ayrıca, bir önerim var Sayın Bakanım: Artık dere yataklarından kum ve çakıl alınmasının kesinlikle yasaklanmasını arzu ediyoruz. Bu konuda çalışmalar var, valiliklerle yapılıyor ama hâlen devam eden kum ve çakıl ocakları da var. Kum çakıl ala ala dere yatakları 15-20 metre, 50 metre kadar derinlik kaybetmiş durumda. Bu konuda da duyarlı olacağınızı hem biliyorum hem de sizden rica ediyorum

çaturoğlu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz