ALAPLI HABERLERİ

DOĞAL MANTARLARA DİKKAT EDİN

22 Kasım 2012
828 kez görüntülendi

Resim bulunamadı

Alaplı’da doğal mantar pazara indi. Toplum  Sağlığı  Merkezi Başkanlığı ise, mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı

Alaplı İlçesinde ormanlık bölgelerde yetişen doğal mantar pazara inmesinin ardından kilosu 15 liradan satılmaya başlandı.

Alaplı İlçesinde ormanlık alanda sıkça bulunan mantar köylü kadınları tarafından toplanarak pazarda satılmaya başlandı. Kilosu 5 ile 15 lira arasında satılan mantarlar vatandaşların pazarda en çok tükettiği ürünlerden biri olduğu bildirildi.

Alaplı Toplum  Sağlığı  Merkezi Başkanı Dr. Gamze Oynar, gazetecilere yaptığı açıklamada, ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen mantarların tüketiminin çok riskli olduğunu söyledi.

Halkımız tarafından beslenmemizde sıkça kullanılan yiyeceklerden biri olan mantarın genellikle etle aynı besleyici özellikte olduğu düşünüldüğünü ifade eden Oynar şöyle dedi;

“İçinde bulunduğumuz mevsim itibarıyla doğada kendiliğinden yetişen mantarların tüketiminin artabileceği ve dolayısıyla zehirlenmelerin meydana gelebileceği göz önüne alınarak, türü bilinmeyen mantarların yenilmemesi konusunda halkımızın bilinçlenmesi ve dikkatli davranmasının sağlık açısından önemi büyüktür. Beslenmemizde sıkça kullandığımız yiyeceklerden biri olan mantarın genellikle etle aynı besleyici özellikte olduğu düşünülür. Oysa mantarın gıda değeri etle kesinlikle aynı değildir. Ormanlık alanlar ve kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların yenilebilenlerini zehirlilerinden ayırt edebilmek oldukça zordur. Zehirli mantarları kolayca tanımak için pratik ayrım noktaları bulunmamaktadır. Hemen, hemen bütün mantar zehirlenmelerine “Amanita Muscarina” ve “Amanita Pholloides” denilen iki cins mantar yol açmaktadır. “Amanita Muscarina’ın zehri yüksek ısıda bile etkisini kaybetmediğinden, bu cins mantarlar pişirilerek yense dahi 3 saat içinde zehirlenme belirtileri gösterirler. Mantar zehirlenmesi belirtileri mantarın türüne göre ilk 1 saat içinde başlayabildiği gibi 6-24 saat sonra da başlayabilir. Bu nedenle, kültür mantarları dışında kesinlikle türü bilinmeyen mantarları yemeyin, bu mantarlar öldürücüdür. Satın alacağınız mantarın ambalajlı olmasına, nerede üretildiğine, imal ve son kullanma tarihinin olup olmadığına bakınız.

 Mantar yedikten sonra rahatsızlık belirtiler görülen hastalar vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı, ayrıca 114 Zehir Danışma Hattı aranarak bilgi edinilmelidir.”

Mantarla ilgili doğru bilinen yanlışlar:

– Zehirli mantar gümüş kaşıkla kaynatılırsa kaşık kararır.

– Sirkeli, tuzlu suda kaynatmak mantarın zehrini ortadan kaldırır.

– Pişirilen mantarın zehri kaybolur.

– Mantar yoğurt ile yenirse zehirlemez.

– Kurutulmuş mantar zehirlemez.

– Çayırda yetişen mantar zehirlemez.

– Koparılınca mantarın rengi değişmezse zehirsizdir, iç kısım mavileşirse zehirlidir.

– Salyangozlar zehirli mantarı yemez.

– Ağaç üstündeki mantarlar zehirlemez

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz