ALAPLI HABERLERİ

DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ

19 Ekim 2015
712 kez görüntülendi

DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü ile ilgili Alaplı Toplum Sağlığı Merkezi Dr. Celal ALTAY yaptığı açıklamada şunları kaydetti..

Dünya Sağlık Örgütü, 2015 yılının 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü temasını ” Ruh Sağlığında Saygınlık” olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda ruhsal hastalığı olan kişiler açısından insan hakları bazlı politika ve yasaların geliştirilmesi, sağlık çalışanlarının eğitimi, aydınlatılmış onama saygı ve kişilerin karar verme süreçlerine dahil edilmesi konularına vurgu yapılmıştır.

Toplumun diğer bireyleri gibi, ruhsal hastalığı olanlar da toplumdaki kalıp yargılarla karşı karşıya kalırlar. Bu bireyler bir kez kendileri ya da başkaları tarafından “akıl hastası” olarak etiketlendiklerinde, istemeyerek de olsa kendilerini bu grubun bir üyesi olarak görürler. Damgalanmanın içselleştirilmesiyle birlikte bu olumsuz kalıp yargılar kendileri için de geçerli “gerçekler” haline gelir ve kişide utanç duygusuna yol açar. Ailelerin üzerindeki damganın daha büyük ve ağır olduğu açıktır.

 İşte tüm bu nedenlerle

Ruhsal hastalıkları olan kişilerle damgalama ve izole edici sağaltım çalışmaları yerine toplumla iç içe, kişilerin uyumuna yönelik çalışmalar yapılması ve hastaların yabancı, acayip, tehlikeli olmadığı, içinde bulundukları durumun bir hastalık durumu olduğu, tedavi olanaklarının da bulunduğu mesajının verilmesi olumlu tutumların geliştirilmesinde oldukça önemlidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz