ALAPLI HABERLERİ

ENGELLİLİKLERİN TEŞHİSİ PROJESİ

28 Nisan 2015
656 kez görüntülendi

ENGELLİLİKLERİN TEŞHİSİ PROJESİ

Alaplı ilçesinde “Gebelik ve Doğum Sonrası Taramalarla Önlenebilecek Engelliliklerin Erken Teşhisi ve Tedavisi Projesi” kapsamında stant açıldı.

Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programları Şube Müdürü Esin İlhan, gazetecilere yaptığı açıklamada, stantta vatandaşlara projeyi tanıttıklarını söyledi.

Amaçlarının evlilik öncesi, gebelik dönemi ve doğum sonrası yapılacak bilgilendirmelerle engelliliğin önlenmesinin amaçlandığını söyledi. İlhan açıklamasında “Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programları Şube Müdürlüğü olarak EDES yazılımı programı kabul edilmişti. Valilik tarafından yürütülen, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğünün takip ettiği bir projedir. Projenin konusu; evlilik öncesi, gebelik ve doğum sonrası dönemde taramalarla erken teşhis ve tanı yapılmak suretiyle engelliliklerin önlenmesi amaçlıdır. Bizim çalışmalarımızda yeni doğumda topuktan alınan bir damla kan ile birlikte hastalıkların erken dönemde teşhis edilip tedavi edilebilmesi engelliliğin önlenmesinde önemli olduğundan biz bu projenin halkın bilgilendirilmesi, evlilik öncesi eğitimlerin yapılması, gebelik öncesi eğitimlerin yapılması şeklinde geniş spektrumlu bir eğitim planlayacağız. Bu çalışma kapsamında bizim koordine olduğumuz kurumlarımız Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ile İl milli Eğitim Müdürlüğü ve Müftülüğümüzün ilçelerdeki müdürlükleri ile koordineli bir şekilde yürüteceğiz. Amacımız halkın Kur’an kurslarındaki kursiyerlerin, gebelerin bilgilendirilmesi. 12 ay sürecek bu proje dahilinde her ay bir gebe seçilecek. Takiplerini, izlemlerini düzgün bir şekilde yaptıran gebelerimizi ayın gebesi seçeceğiz ve onun hediye ile ödüllendirilmesini sağlayacağız. Projemizin halkımıza hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

Projenin Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Müftülük ortaklığıyla gerçekleştirildiğini ifade eden İlhan, şunları kaydetti:

” Bu süre içerisinde proje hakkında farkındalık oluşturmak, hedef kitleyi eğitmek amacıyla, merkez ilçe ve diğer ilçelerde stantlar açılacak. 80 eğitim ve 1 panel gerçekleştirilecektir. 20 riskli gebeye ve 70 yeni doğan annesine ziyaretler yapılarak anne ve babalara bilgiler verilecek. Aile hekimleri tarafından bütün kontrollerini düzenli yaptıran gebeler belirlenerek her ay bir aileye ana kucağı hediye edilecek. Projeyle 4 bin kişiye ulaşılması, engellilik oranlarının azalması, tespit edilen engelliliklerin de erken müdahaleyle rehabilite edilmesi hedefleniyor.”

Etkinliğe katılan Bulaşıcı Olmayan Programlar Kanser Şube Müdürü Esin İlhan ile Ereğli Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Şule Başöngen vatandaşları bilgilendirirken, proje yürütücüleri ve AÇSAP sağlık personeli ise hazırlanan broşürlerden verdi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz