ALAPLI HABERLERİ

ESKİ ALAPLI’YI RENKLERİ İLE CANLANDIRIYOR

22 Ağustos 2015
726 kez görüntülendi

ESKİ ALAPLI’YI RENKLERİ İLE CANLANDIRIYOR

Alaplı ilçesinde emekli öğretmen Aydın Yılmaz (69), bölgenin geçmişteki önemli resimlerini çizerek gelecek nesillere geçmişin güzelliklerini görsel olarak aktarıyor.

Alaplı’ da emekli öğretmen Aydın Yılmaz(69), yöresel olarak yaptığı Alaplı ve Ereğli tabloları ile ilçenin ve bölgenin tanıtımında büyük rol oynuyor. Resim yapmaya ilkokul yıllarda başladığını belirten Yılmaz, resim yapmanın haricinde şiir yazmayı sevdiğini ud, cümbüş çaldığını ve müziğe de yatkın olduğunu kaydetti.

Şimdiye kadar birçok plaket ve teşekkür belgesi aldığını belirten Yılmaz, Alaplı ve Ereğli’nin 1950 yıllarındaki durumlarını gösteren tablolar yaptığını ve bu resimleri sergilediğini kaydetti. Son olarak Alaplı’nın Taşbaşı mevkisinin 1965 yıllardaki resmini çizdiğini belirten Yılmaz, 15 günlük çalışma ile resmi tamamladığını söyledi.

Resim yapmaya ilkokulda başladığını belirten Yılmaz, “Resim yapmaya daha ilkokul çağlarında okurken başladım. Hele yerli malı haftası ile ilgili yaptığım resim 1. seçilip Alaplı’da bir kıraathanede uzun müddet asılmıştı. Öğretmenliğimin ilk yıllarında özellikle çalıştığım yerlerin doğa güzellikleri beni çok etkiliyordu. O sıralar desen çalışmalarımı yağlı boyaya çevirme fırsatım oldu. Yağlı boya peyzaj çalışmalarını böylece kendi kendime geliştirme imkanını buldum. Bir ara çalışmalara ara verdim. 1974 yılında Ankara Gazi Eğitim Resim Bölümü’ne girdim. O yıllarda ressam Osman Oral ve Eşref Ürmen’le tanıştım. Özellikle Osman Oral hocam bendeki resim yapma zevkini tekrar ateşledi. Resim çalışmalarıma ivme kazandırdı. Daha sonra yüksek tahsilimi yarıda bırakmak zorunda kaldım. Ama tablo çalışmalarıma devam ettim. Bana en büyük destek resim izlemeyi çok seven rahmetli eşim olmuştur. Ben yılın öğretmeni seçildiğim 1990 yılında Alaplı’da ilk resim sergimi açtım.

Şimdiye kadar 6 sergi açtım. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde de açtığım sergilerim oldu” dedi. Bölgeye ve yöreye ait fotoğraflardan yaralanarak resim çizdiğini belirten Yılmaz,” Ben eski yıllara ait tablolarımı o yöreye ait eski fotoğraflardan yararlanarak yapıyorum. Bundaki amacım, bundan 50-55 yıl önceki yerlerin sade güzelliklerini bu günümüz genç kuşaklarına görsel olarak aktarmaktır. Geçmişini tanımayanlar herhalde bulunduğu konumun kıymetini bilmeyeceklerdir. Benim çok yönlü olmam. Gördüğüm yada izlediğim her şeyi yapabilme yeteneğimdir. Örneğin, müzikle aram iyidir. Ud ve cümbüş çalarım, kendime göre şiirlerim vardır. Camilerde dekoratif süsleme ve hat yazıları yazarım. Alaplı’da 20’ye yakın caminin mihrap süslemesi bana aittir. Uzun yıllar eğitim hizmeti verdim. Tabela yazdım. Karikatürlerim var, yani benim için çözümsüzlük yok gibi bir şey. Şimdiye kadar karakalem portre çalışmalarım hariç yüzlerce tablom olmuştur. Bunların bir kısmı bazı arkadaşlarımda kaldı. Bazıları şu anda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve eski Orman Bakanı Osman Pepe ve Saadet Partisi eski Genel Başkanı Recai Kutan ve birçok devlet büyüklerinin odalarını süslemekte geriye kalanın çoğu satılarak elimden çıktı” diye konuştu.

aydın1

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz