ALAPLI HABERLERİ

EVİNİN BAHÇESİNİ MÜZEYE ÇEVİRDİ

21 Ekim 2013
624 kez görüntülendi

EVİNİN BAHÇESİNİ MÜZEYE ÇEVİRDİ

CEM SÜRMENELİ – Alaplı ilçesinde emekli işçi,  20 yıldır biriktirdiği 150 yıla kadar geçmişi olan tarım aletleri ile eski süs eşyalarını evinin bahçesine yaptırdığı barakada sergiliyor.

Durhanlı köyünde yaşayan, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalarından emekli Hasan Korkaman’ın (53) 20 yıldır çeşitli köylerden satın aldığı ve yakınlarından temin ettiği koleksiyonu görenlerin ilgisini çekiyor.

Gaz lambası, sofra, ütü, sandık, keten dokuma tezgahı, eski tabaklar, pulluk, burunluk, düven, öküz arabaları gibi 250 çeşit eşyanın yer aldığı koleksiyon, gelişen teknoloji nedeniyle kullanılmayan birçok eşyayı görmek isteyenlerin beğenisini kazanıyor.

Korkaman, yaptığı açıklamada, köylerde tarımsal faaliyetlerde kullanılan aletleri ve geleneksel Türk evlerini süsleyen eski eşyaları bahçesinde sergilediğini söyledi.

Özellikle köye misafirliğe gelenlerin koleksiyonuna ilgi gösterdiğini anlatan Korkaman, “Yöremizdeki tarihi yaşatmak için çevremizde bulunan bu tür eşyaları biriktirdim. Yaklaşık 20 yıl sonra önemli bir koleksiyon meydana geldi. Eşyaların çoğunluğunu yaptırdığım barakada, bir kısmını ise evimin dış duvarında sergiliyorum” dedi.

Korkaman, 150 yıllık yer sofrasının kendisi açısından çok değerli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Temin ettiği eşyaları nereden, ne zaman ve kimden aldığını unutmamak için not defteri tutuyorum. Bu eşyaları talep üzerine öğrencilerin tanıması ve okullarda sergilenmesi için gönderiyorum. Koleksiyonda pulluk, burunluk, düven, öküz arabaları, demir tokmağı, testi, gaz lambası, sofra, ütü, sandık, keten dokuma tezgahı ve eski tabaklar bulunuyor. Eskileri hatırlamak, tarihi unutmamak, geçmişte çevrede yaşayanların kullandıkları eşyaları gelecek nesillere aktarmak için koleksiyonumu zenginleştirmeye devam edeceğim.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz