ALAPLI HABERLERİ

FINDIK ÇUVALA GİRMEDEN…

17 Nisan 2015
811 kez görüntülendi

FINDIK ÇUVALA GİRMEDEN…

Alaplı Atatürk Orta okulu müdürü eğitimci şair yazar Hüseyin Keskin fındıkla ilgili düşüncelerini şöyle açıklamış…..

 

Fındık…Evet fındık…Son günlerin gözde tarım ürünü…

 

2014 yılı mart ayında Doğu Karadeniz bölümünde yaşanan don olayı ile birlikte 2014 ürünü fındığın fiyatının 20.00 TL’ye kadar çıktığını biliyoruz. Bu günlerde ise bir kilogram fındığın fiyatı 17.00-18.00 TL civarında alınıp satılıyor.

 

Tabii bu fiyat fındık için süper bir fiyat… Fındık üreticisinin bu sene yüzü güldü, uzun yıllardır emeğinin karşılığını aldı. En azından don olayının etkilemediği bölgelerde… Ama, bizim; doğal olarak bu yazının konusu bu değil. Bu yazıyı yazmamızın amacı fındığın bir sezon boyunca ne badireler atlatarak çuvala girdiği olacak.

İlkbahar mevsiminin gelmesi ve havaların ısınması ile birlikte uyanan, yeni sezona merhaba diyen fındığı bekleyen ilk tehlike birden havaların soğuyarak yağacak bir kar ve don olayı… Böyle bir durumda geçmiş yıllardan da hatırlayabileceğimiz gibi, fındık ürünü büyük zarar görmekte…

 

Diyelim ki bu gerçekleşmedi… Çok şükür… Başka bir tehlike de kırağı ve kırç… Geceleyin havaların soğuması ile meydana gelen bu doğa olayları fındığa zaman zaman zarar vermektedir.

Hadi bu da olmadı diyelim. Bu kez de yöre halkının genelde kör duman olarak adlandırdığı sis fındığı etkileyen bir başka doğa olayı…Fındık dallarına gerek yeşerme, gerekse fındık dökme döneminde zarar verebilmektedir.

 

Havaların sürekli kapalı ve yağışlı olması da fındığı bekleyen bir başka tehlike… Böyle mevsimlerde de fındık ürününden yeterince verim alınamamaktadır.

Hadi bu da olmadı diyelim…Bir müddet sonra üreticiyi acaba dolu yağar mı telaşı sarıyor. Bölgemizde zaman zaman yağan dolu da fındık ürününe zarar verebilmekte…

 

Evet dolu ile birlikte bir tehlike de fındığın irileşmeye başlaması ile birlikte esecek şiddetli rüzgarlar. Bu rüzgarlar dalı ters düz ederek fındığın ağırlığından dolayı dal uçlarının kırılmasına neden olabilmektedir.

 

Kuraklık ve sıcak ve kuru esen rüzgarlarda fındık için bir tehlike oluşturuyor. Fındığın yeterince olgunlaşmamasına ve randımansız olmasına neden oluyor.

Sonuçta biz bu işin uzmanı değiliz… Bir üretici olarak gördüğümüzü yaşadığımızı yazalım dedik. Evet sevgili okurlar sözün özü ise şu; FINDIK ÇUVALA GİRMEDEN HİÇ BİR ŞEY BELLİ OLMAZ…

Bol, bereketli ürün ve kazançlar sizin olsun…

Hüseyin KESKİN

Eğitimci-Şair-Yazar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz