ALAPLI HABERLERİ

FINDIK OLGUNLAŞMA’DA TOPLANMAYA BAŞLANDI

3 Ağustos 2015
923 kez görüntülendi

FINDIK OLGUNLAŞMA’DA TOPLANMAYA BAŞLANDI


Alaplı’da hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi sonucu fındık toplamaya erken başlandı.

Bazı köylerde Ağustos ayı girmeden başlanırken bazı köylerde 1-2 Ağustos tarihilerinde fındık toplamaya başlandı.

Bazı üreticiler ise henüz fındık toplamanın erken olduğunu en erken bu hafta sonunda başlayacaklarını ifade ettiler

Her yıl Ağustos ayı gelmeden açıklanan fındık toplama takvimi bu yıl henüz açıklanmadı.

Alaplı’da fındık toplama işçiliği ücretlerinin belirlenmemesi fındık üreticilerin zor durumda bıraktı.
Düzce’de  sahil kesiminde 8 Ağustos, orta kesimde 12 Ağustos ve yüksek kesimde 20 Ağustos tarihinde fındık hasadı yapılmasının uygun olacağını belirtilmişti.

ORDU’DA FINDIK ÜRETİCİLERİ UYARILDI

Ordu Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürlüğü, 8 Ağustos tarihinden itibaren başlayacak fındık hasadı öncesi üreticileri erken hasat yapmama konusunda uyardı.

Yapılan açıklamaya göre, 2015 yılında havaların serin ve sıcaklığın düşük seyretmesi nedeniyle tüm meyvelerde olduğu gibi fındıkta meyvenin olgunlaşmasının diğer yıllara oranla geciktiğini, bu nedenle hasat zamanını tayin etmekte bu yıl daha dikkatli davranmak gerektiği vurgulandı.

Fındıkta erken hasadın ciddi ürün kayıplarına neden olduğu, başta aflatoksin olmak üzere ürünün kalitesini de bozan sonuçlar doğurduğu belirtilen açıklamada, “Fındık çeşitlerinin hepsi aynı anda hasat olgunluğuna gelmemektedir.

Bu nedenle çeşitlerin ayrı ayrı ve hasat olgunluğuna geldiğinde toplanması gerekir. Fakat bahçelerimizin karışık çeşitlerden kurulu olması, en azından bahçedeki hakim çeşidin olgunlaştığında hasadın yapılmasını zorunlu kılmaktadır” denildi.

“OLGUNLAŞMADAN TOPLAMAYIN”

Açıklamada, fındıkta hasat olgunluğu kriterleri şöyle belirtildi: “Zurufların (yeşil kabuğun) iyice sararıp kızarmaları, fındık danelerinin zuruf içerisinde oynamaya başlaması, sert meyve kabuğunun 4’te 3 oranında kızarması ve iç fındığın kendine has sertlik ve tadını alması, sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman meyvelerin 4’te 3’ünün daldan dökülmesi, kabuk kırıldığında iç fındığın zarının koyu krem rengine dönüşmesi, laboratuvar analizleriyle, kabuklu fındıkların nem oranlarının yüzde 30’un altına düşmesi.”

“OLGUNLAŞMADAN TOPLANAN FINDIĞIN İÇİ BOŞ ÇIKIYOR”

Hasat olgunluğuna gelmeden toplanan fındıklarda meydana gelen olumsuzluklar ise şöyle sıralandı: “Fındıklar, kurutulduktan sonra dıştaki sert meyve kabukları kendilerine has renklerini alamazlar ve donuk renkli olurlar. İç tam olarak kabuğu doldurmaz, buruşuk iç oranı artar, randıman ve ürün miktarı düşer.

Fındık çeşitleri kendine has sertlik, lezzet ve tada ulaşamaz. Tat yavanlaşır, meyve kalitesi düşer. Bu fındıkların uzun süre muhafaza edilmesi güçleşir, kolayca bozulurlar, küflenme ve dolayısıyla aflatoksin oluşumuna neden olurlar. Nem içeriği yüksek olup, kurumaları güçleşir ve beyazlatma oranları düşük olur.”

fındıkk

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz