ALAPLI HABERLERİ

FINDIK TOPLAMA ÜCRETİ BELLİ OLDU

1 Ağustos 2014
1.497 kez görüntülendi

FINDIK TOPLAMA ÜCRETİ BELLİ OLDU

Alaplı ilçesinde fındık işçilik ücreti 38 lira, patoz ücreti ise 130 lira olarak tespit edildi.

Fındık toplanmasına sahil kesimde (rakım 250 m.) 2 Ağustos, orta kesimde (rakım 250 m. – 500 m.) 09 Ağustos, yüksek kesimde (rakım 500 m. Üzeri) 16 Ağustos 2014 tarihinde başlanacaktır.

Fındık toplama ve işçi ücretlerini belirlemek üzere24.07.2014 Perşembe Günü saat 14:00 te Kaymakam Yıldıray MALĞAÇ Başkanlığında aşağıda isimleri yazılı komisyon üyeleri toplanmış olup aşağıdaki kararlar alınmıştır.
1- İşçilerin sosyal ihtiyaçları işçi çalıştıran işverenler ve işçi simsarları tarafından karşılanacaktır.
2- Fındık toplamaya örf ve adetlere göre sabah 07.30’da başlanacak, akşam 19.30’da sona erecektir. Ancak işçilerin ihtiyaç ve istirahatı için 1,5 saat istirahat molası verilecektir.
3- Güçsüz, zayıf, çok yaşlı kişiler ve 16 yaşının altındaki çocuklar çalıştırılmayacaktır.
4- İşveren, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından her türlü güvenliği almak zorundadır.
5- Yol parası işçiler tarafından ödenecektir.
6- Ücretler kadın erkek farkı gözetmeksizin iş bitiminde defaten çalışan işçiye bizzat ödenecektir.
7- 10 işçiden aşağı işçi çalışan yerlerde çavuş olmayacaktır. Çalışan işçi her ne kadar çok olursa olsun birden fazla çavuş bir bahçede olmayacaktır. Çavuş, çalıştığında 2, çalışmadığında 1 yevmiye alacaktır.
8- Üreticiler kendi işçilerini kendilerine ait uygun mekanlarda barındıracaklardır.
9- Güvenlik birimleri işçi gelişi nedeniyle gerekli güvenlik ve asayiş tedbirlerini alacaklardır.
10- Fındık toplanmasına sahil kesimde (rakım 250 m.) 2 Ağustos, orta kesimde (rakım 250 m. – 500 m.) 9 Ağustos, yüksek kesimde (rakım 500 m. Üzeri) 16 Ağustos 2014 tarihinde başlanacaktır.
11- İşçi ücretleri ve sosyal haklar açısından bu kararlar istişari niteliğinde olup, ücretler açısından işçi ve işveren mutabakatı sağlanamadığında uygulanacaktır.
12- Fındık toplama tarihleri ile ilgili kararlar bağlayıcı niteliktedir. Belirlenen tarihten önce fındık toplamak yasaktır.
13- Köy ve mahalle muhtarları bu kararı ilan etmek ve yürütmekle görevlidir.
14- Köy Muhtarları ve işverenler işçilerde görülecek her türlü hastalıklara karşı anında müdahale edecek ve bu tür şikayeti olanları en yakın sağlık kuruluşuna bildireceklerdir.
15- İşçi temsilcileri, beraberinde getirdikleri işçilerin kimlik fotokopilerini, 1774 sayılı kimlik bildirme kanununun 7. maddesine istinaden emniyet ve asayiş açısından muhtarlıklar vasıtasıyla güvenlik birimlerine teslim edeceklerdir.
16- İşçilerin geçici ikametlerinden çalışma yerlerine nakli, insan taşımasına uygun araçlarla ve mevzuata uygun şekilde işverenlerce yapılacaktır.
17- Fındık patozlarıyla fındık çekim işi yol kenarı ve yol üzerinde yapılmayacaktır.

18-Patoz çalışma  saat ücreti 130.00 TL olarak belirlenmiştir.
19- Fındık zurufları yakılmayıp gübre olarak değerlendirilecektir.
20- Mevsimin sıcak geçmesi nedeniyle fındık toplama anında yangın çıkmaması için işçi, işveren ve diğer ilgililerce gerekli tedbirler alınacaktır.
21- Bu hususlar dahilinde fındık toplama işçilik ücretleri; 27 Mayıs 2010 tarih ve 27593 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tarımda İş Aracılığı Yönetmeliği’nin 12. maddesinin 2. fıkrasında belirtilen “İşçilerin günlük brüt kazançları, 4857 sayılı İş Kanununun 39 uncu maddesinde belirtilen asgari ücretin altında olamaz” ibaresine göre;
16 yaşından büyükler için 38,00 TL olarak tespit edilmiştir.
21- Türkiye İş Kurumundan izin almadan tarımda iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyeti mümkün olmadığından, köylerimize gelen tarım işçilerine aracılık yapan kişiler Türkiye İş Kurumu Kdz. Ereğli Müdürlüğüne yönlendirilecektir. Bu karar 24.07.2014 tarihinden itibaren geçerlidir.

Yorumlar

  1. atıf gülten dedi ki:

    Güney doğu ve Doğu Anadolu dan gelen mevsimlik işçiler bile bu fiyata çalışmazlar iken nasıl oluyor da bu fiyat belirleniyor… her sene her şeye zam geliyor işçi ücretleri artmıyor .. doğal gaz zam benzine zam elektiriğe zam ama işçi ücretleri hep yerinde sayıyıyor..

Yorum Yaz