ALAPLI HABERLERİ

FINDIK ÜRETİCİSİ YÜKSEK FİYAT BEKLİYOR

4 Temmuz 2019
463 kez görüntülendi

FINDIK ÜRETİCİSİ YÜKSEK FİYAT BEKLİYOR

Yıllık ortalama 10 bin ton fındık rekoltesine sahip olan Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, rekoltenin bu yıl yüzde 30 civarında artması beklenirken, artan verim üreticiyi hem sevindiriyor, hem de endişelendiriyor.

Alaplı Ziraat odası Başkanı Şeref Türkoğlu, Tarım Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi teknik ekiplerinin rekolte tahmin araştırmasının tamamladığını ancak henüz sonucun açıklanmadığını ifade ederek, ortalama 10 bin ton olan rekoltenin bu yıl 13 bin tona yükselmesini beklediklerini söyledi.

AA muhabirine açıklamada bulunan Türkoğlu, fındıkta rekoltenin dolayısıyla verimin artmasının üreticiyi hem sevindirdiğini, hem de endişelendirdiğini vurgulayarak, “Eğer, taban fiyat 15 liranın üzerinde; en az 16-17 lira civarında olmazsa, rekoltenin yüksek olmasının üreticiye ekonomik olarak faydası olmayacak.” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nun mutlaka fındık alımı yaparak piyasa fiyatına müdahil olması gerektiğini ifade eden Türkoğlu şöyle dedi:

“Biz Alaplı Ziraat Odası ve Türkiye Zİraat Odaları Birliği olarak, TMO’nun mutlaka deveye girmesini istiyoruz. TMO fındık alımı yapar da, iyi bir taban fiyat belirlerse, piyasa fiyatları da TMO’nun alım fiyatlarına göre şekillenir, dolayısıyla fındık üreticisi piyasaya ezdirilmemiş olur. Doğu Karadeniz’de  rekolte durumu da tabii fındık fiyatları açısından belirleyici olacak. Eğer, rekolte Doğu Karadeniz’de de yüksek olursa, fındık taban fiyatları istediğimiz rakamlara ulaşmayabilir. Aldığımız bilgiler, Doğu Karadeniz’de de rekoltenin yüksek olduğu şeklinde. İnşallah, arza karşılık talep yüksek olur da, ürünümüz istediğimiz rakamlara ulaşır hem bizim bölgemizdeki hem de Doğu Karadeniz’deki üreticiler mutlu olur. Biliyorsunuz, geçtiğimiz yıllarda Doğu Karadeniz’de yaşanan don olayı nedeniyle rekolte düşmüş, arz talebi karşılamayınca, fiyatlarda yükselmişti. Bu yüzden, rekoltenin ve dolayısıyla verimin artması, üreticilerimizi hem mutlu ediyor, hemde endişelendiriyor. İnşallah, ihracata bağlı olarak talep de artar ve artan rekolte fiyat düşüşüne sebep olmaz. Üreticinin alın terinin karşılığını alması için uğraşıyoruz. Eğer, fındık değerini bulursa, durağanlaşan ekonomi de biraz canlılık kazanır.”

Hasada kadar geçecek süre için fındık üreticilerine tavsiyede bulunan Türkoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Fındık üreticilerimiz, dip temizliğini iyi yapsınlar. Dipleri temiz olmayan, yabani ot saran fındığın verimi ve randımanı düşer. Eğer, havalar kurak gitmezse, fındığın verimi ve randımanı da yüksek olur. Şu anda verim çok iyi,inşallah hasadı da böyle olur. ”

Tarım Müdürü Yılmaz,”Üreticinin beklentisi yüksek”

Alaplı İlçe Tarım Müdürü Rafet Yılmaz da, rekoltenin bu yıl ortalamanın yüzde 30 daha yüksek olmasını beklediklerini ifade ederek şöyle dedi:

“TMO’nun teknik elemanları hem üreticilerle hem de bizimle beklenti anketi yaptılar. Biz de üreticimizin beklentilerini anketörlerle paylaştık. Üreticimiz, taban fiyatın 15 liranın altında olmasını istemiyor. 15 liranın altına düşecek taban fiyat, üreticide hayal kırıklığı oluşturacaktır.”

fınıdık

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz