ALAPLI HABERLERİ

FINDIK ÜRETİCİSİ “ZİRAİ DON” DUASINA MI ÇIKSIN?

26 Ocak 2016
3.640 kez okundu

 

Değerli Okurlar

Bu siteyi ve şahsımı takip edenler bilirler. Buradan zaman zaman fındık konulu yazılarımızı site editörü Mustafa KANCA’nın anlayışı sayesinde yayınlıyoruz. Kendisine bu anlamda teşekkür ediyoruz.

Ülkemizde gerek ulusal gerek yerel basında fındık ve fındık fiyatları ile pek çok haber çıkmaktadır. Bizim İlçemiz Alaplı açısından düşündüğümüzde 10 bin ton civarında fındığın üretildiği ve birçok ailenin temel geçim kaynağı olan bir ürünün basında bu kadar gündemde olması gayet doğal. Biz de acizane bir fındık üreticisi ve yöre insanı olarak fındık konusu ile ilgili yazma ihtiyacı duyuyoruz.

Malum olduğu üzere ilçemizde 10 bin ton civarı bir fındık üretimi gerçekleştirilmektedir. Gerek üreticiler gerekse tüccarlar ile yapılan görüşmelerimizin neticesinde 2015 yılı ürününün yaklaşık yarısının piyasaya indiği, yarısının ise üreticinin elinde olduğu tahmin edilmektedir. Bunu ülke düzeyinde genellersek 500-550 bin ton 2015 yılı rekoltesinin yaklaşık yarısının Eylül, Ekim, Kasım, Aralık aylarında piyasaya indiği ve fabrikalar tarafından kırılıp işlendiği ihracat verilerinden de anlaşılmaktadır. Ocak ayında ise gerek fiyatların düşük olması, gerekse ihtiyacı olan üreticinin zaten fındığını satmış olduğunu düşünürsek piyasaya çok az miktarda bir fındığın işlem gördüğünü düşünüyoruz. Burada ayrıca üreticinin elindeki fındığı ucuza kapatmaya çalışan büyük fabrika sahiplerinin ve tüccarlarının fındık almada isteksiz davrandıklarını da unutmayalım.

Gelelim bu bilgiler ışığında üreticinin nasıl davranması gerektiğine;

1-Türkiye Ziraat Odaları birliğinin girişimiyle Tarım Bakanı Faruk Çelik ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un Toprak Mahsulleri Ofisi kanalıyla fındık piyasasına müdahale edileceğini açıklamaları fındık fiyatlarındaki spekülatif düşüşü durdurmuştur. Ancak fındık fiyatlarının yükselmesi ve üreticinin fındığını hak ettiği fiyattan satabilmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alımlarına başlaması gerekmektedir. Üretici bu durumun takipçisi olmalıdır.

2-Geçen yıl yaşanan fındık fiyatlarının 22.00 tl düzeyine kadar çıkmasının sebebinin her ne kadar Doğu Karadeniz de yaşanan don nedeniyle rekolte düşüklüğü olduğu bir gerçekse de, sebeplerden birinin de geçen yıl fındık ihracatçılarının Mart ve Nisan aylarına kadar devam eden taahhütlerini, bu yıl fındığı daha ucuza alabilmek için Mayıs hatta Haziran olarak öteledikleri söylenmektedir. Üretici bu durumu da olabildiğince araştırmalı ve takip etmelidir.

3-2015 yılı Ağustos ve Eylül aylarının kurak geçmesi nedeniyle fındığın yeterince gülleme yapamadığı, ağaçlarda fındığa işaret olarak görülen püskülün az olduğu söylenmektedir. Üreticinin elinde bulunan fındığı hak ettiği fiyatla değerlendirmesi için bu konu da çok önemlidir.

4-Fındık üreticisinin takip edeceği en önemli konu ise 2016 yılı ürününe ait rekolte tahminleridir. Her ne kadar farklı kurumlar birbirlerinden çok farklı tahminlerde bulunsalar da Mart ayının ortaları gibi netleşen bu durum üreticinin ürününün asıl değerini ortaya çıkaracak olaydır. Bu süreçte üretici en çok ta bu tahminlere kulak kabartmalıdır.

Sabır sabır diye diye üreticinin sabrı tükense de şu an için sabretmekten başka yapacak bir şey de yok doğrusu…

Şu an için birilerinin bir şeyler yapması gerektiğini düşünen fındık üreticisi İnşallah “ZİRAİ DON” duasına çıkmak zorunda bırakılmaz…

Sevgiyle kalın…

Hüseyin KESKİN

Alaplı Atatürk İlkokulu-Ortaokulu Müdürü

Fındık Üreticisi

fındık

Yorumlar

  1. Ahmet Mehmet dedi ki:

    Fındık işleyici firmalar kavrulmuş fındığı geçen seneki fiyatlardan satmaktadırlar. Madem ki fındığın fiyatı düştü o zaman kavrulmuş fındığın fiyatı neden düşmüyor. Milleti kadırmanın alemi yok

Yorum Yaz