ALAPLI HABERLERİ

GÜMELİ’DE IHLAMUR FİDESİ DAĞITTILAR

6 Mayıs 2013
700 kez görüntülendi

GÜMELİ’DE  IHLAMUR FİDESİ DAĞITTILAR

 Alaplı Ziraat Odası Gümeli’de 1000 adet ıhlamur fidesi dağıttı.

     Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu konu hakkında şöyle bilgi verdi. “Odamızın çalışmaları her geçen gün meyvelerini vermeye başladı. Almanya da faaliyet gösteren Dünya’da bitkisel çay üreten bir firma bölgemizden ıhlamur çiçeği almak istedi.. Alaplı bölgesinde organik tarım yaptığımızı öğrenmişler. Bölgenizde üretilen ıhlamur çiçeklerini almak istiyoruz dediler. Ihlamur çiçeği alabilmesi için o bölgede kimyasal maddelerin kullanılmaması gerekiyor. Gümeli Bölgemizin %90 organik tarıma kayıtlıdır. Orada yetişen fındık ceviz  çilek ıhlamur gibi bütün ürünler de dolayısıyla organikleşmiştir. Kimyasaldan arındığı için doğaldır. Firmalar bölgemizde ıhlamur çiçeğini arttırmak için % 90 organikleşmiş bölge olan Gümeli Bölgesinde üreticilere verilmek üzere 1000 adet ıhlamur fidesi istedik. Bu firma sağ olsun sözünde durdu. Fideleri toplu olarak getirdi ve çiftçilerimize dağıttık. Ihlamur çiçeği hem bal üretimini arttıracak hem de yüksek fiyattan satılarak bölgemizdeki insanlarımıza yeni bir gelir kapısı olacak.

      Organik çalışmalarımız başarı ile ilerliyor. Organik tarım yapan çiftçiler fındığını piyasa fiyatından % 10 fazlaya satacak aynı zamanda da organik yaptığı için fındığının randımanı yüksek olacak ve kilo olarak da ağır basacak. Organik tarıma geçen çiftçilerimiz dönüm başı 50 lira para alacak. 30 dönüm yeri olan çiftçi 1.500 lira para alacak. Çevresel Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması Projesi de (ÇATAK) gerçekleştiği takdir de çiftçimiz dönüm başı 150 lira da oradan alacak. 30 dönüm yeri olan çiftçi fındık desteği hariç 6.000 lira para alacak.

     Önümüzdeki yılarda organik fındığımızı kendimiz işleyeceğiz. Fındığımızı daha yüksek fiyattan satacağız onun için bütün çiftçilerimizin organik tarıma geçmelerini tavsiye ediyoruz.

     Oda olarak bizim görevimiz üyelerimizi bilinçlendirmek. Faydalı işleri tavsiye etmek.

 Çiftçilerimiz odamıza uğrayıp ziraat mühendislerimizle irtibata bulunsunlar, gerçekleşen diğer haberler hakkında bilgi alsınlar.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz