ALAPLI HABERLERİ

HACI ADAYLARINA “MERS-COV” virüsü uyarısı

23 Haziran 2014
548 kez görüntülendi

HACI ADAYLARINA “MERS-COV” virüsü uyarısı

 

Alaplı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Hac ve Umre’ye gidecek vatandaşlar MERS-CoV virüsü konusunda bilgilendirildi.

Alaplı Toplum Sağlığı Merkezinde görevli hemşire Yalçın Yılmaz, yaptığı açıklamada, Hacı adaylarıyla camilerde ya da toplantı salonlarında MERS-CoV virüsü konusunda bilgilendirme toplantıları yaptıklarını söyledi.

MERS-CoV virüsü şiddetli solunum yolu hastalığına neden olabilen ve 2012 yılının Eylül ayında ilk defa Suudi Arabistan’da ortaya çıktığını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

“Dünya üzerinde 2014 yılı itibarıyla, hastalanmış 424 kişi tespit edilmiş olup bu hastalardan 131’i hayatını kaybetmiştir. Özellikle şeker, kronik akciğer, böbrek yetmezliği ve bağışıklık sistem yetmezliği hastalarında bu virüs, daha şiddetli hastalık yapabilmektedir. Hastaların yüzde 80’i Suudi Arabistan’da tespit edilmiştir. Ülkemizde Hac ve Umre vazifelerini yerine getirmek üzere Suudi Arabistan’a seyahat eden çok sayıda vatandaşımızın bulunması dolayısıyla gerekli tedbirler alınmaktadır. Özellikle el yıkamak en etkili yol. Maske kullanmak ve insanlarla fazla temas etmemek gerekiyor. Burun akıntısı ve öksürük şikayeti olanlardan uzak durulmalı. Grip ve nezlede nasıl tedbir alıyorsak aynısı bu virüse karşı uygulamalıyız. Eğer burun akıntısı ve öksüren kişiyle temasta bulunduysak kesinlikle elimizi yıkamadan ağza ve burna dokunmamalıyız. “

Bu yıl hac farizasını yapmak üzere kutsal topraklara gidecek Alaplılı   hacı adaylarına menenjit ve oral polio (çocuk felci) aşıları yapıldı.

 

Alaplı Hükümet Konağı yemekhanesinde  yapılan ve Alaplı Toplum Sağlığı  ekipleri tarafından gerçekleştirilen çalışmada tüm hacı adayının aşılanacağı bildirildi. Yetkililer, Arabistan’ın sıcak ikliminden dolayı menenjit ve çocuk felci hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğu için hacı adaylarının aşılandığını dile getirdi.

Alaplı Müftüsü Mehmet Bektaş    , 2014 yılında 60 hacı adayının kutsal topraklara gideceğini belirterek, hacı adaylarını düzenledikleri seminerlerle bilgilendirdiklerini ve hazırlıklarının son aşamaya geldiğini ifade etti. Bu hazırlıklar kapsamında hacı adaylarının aşılarının yapıldığını aktaran Eryiğit  “Aşı kartları olmayanlar Arabistan’a alınmıyor. Tüm konulardaherşeyin kuralına uygun olarak yapılması noktasında büyük bir titizlikle çalışıyoruz. Toplu bulunan ortamlarda mutlaka hastalıklar oluşabiliyor. Bu aşılar hacılarımızı değişik hastalıklara karşı koruyacak olan karma aşılardır.”dedi

From hacı adaylarına aşı yapıdı, posted by Mustafa Kanca on 6/23/2014 (33 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz