ALAPLI HABERLERİ

HEPATİT A AŞISI AİLE HEKİMLİKLERİNE GELDİ

6 Aralık 2012
933 kez görüntülendi

HEPATİT A AŞISI AİLE HEKİMLİKLERİNE GELDİ

Hepatit A Aşısı Aile hekimliklerinde ücretsiz olarak yapılmaya başlandı.

Alaplı Toplum Sağlığı  Merkezinden  yapılan açıklamada; “Türkiye aşı programını genişleterek uyguluyor. Bu yıl Hepatit A aşısının çocukluk dönemi aşı takvimine eklenmesiyle, mücadele edilen hastalık etkeni sayısı 12’ye yükseliyor.

Alaplı Toplum Sağlığı  Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Coşkun  Ekemen bu konuda şunları söyledi

Hepatit A enfeksiyonu erken yaşlarda daha hafif seyrederken ileri yaşlarda daha ağır seyretmekte ve karaciğer yetmezliğine kadar varan klinik tablolara yol açabilmektedir. Hastalığın ileri yaşlara kayma eğilimi dikkate alındığında vatandaşlarımızın çocukluk döneminden başlamak üzere bir an önce korunması önem arz etmektedir.

Bu nedenle kısa süre içinde çocuklara rutin Hepatit A aşılamasına geçilmesi Bağışıklama Danışma Kurulu tarafından tavsiye edilmiş ve Hepatit-A aşısı rutin bağışıklama programına eklenmiştir.

Hepatit A aşısı çocuklara 18. ayda ve 24. ayda olmak üzere iki doz uygulanacaktır. Aşı uygulaması sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Hepatit A halk arasında “bulaşıcı sarılık” adı ile bilinen ve karaciğerin iltihabı şeklinde kendini gösteren mikrobik  bir hastalıktır. hastalığı geçirmekte olan kişinin dışkısında yoğun olarak bulunur. Bu dışkının hijyen  koşullarının iyi olmadığı ortamlarda yiyecek ve içeceklere, hatta su şebekelerine karışması ve diğer kişiler tarafından tüketilmesi sonucu kolaylıkla bulaşabilir ve ayrıca çocukların toplu halde bulundukları kreş ve okullar Hepatit A hastalığının yayılması için uygun birer yoldur.

 

Hepatit A enfeksiyonu çocuklarda genellikle belirti vermeden geçirlirken, erişkinlerde ise daha ağır ve belirti göstererek seyreder. Hepatit A hem sağlık, hem de ekonomik açıdan belirgin yük oluşturur. Hepatit A’nın spesifik bir tedavisi yoktur ve en etkin ve güvenilir korunma yolu hepatit A aşısı ile aşılanmaktır. Yapılan çalışmalar hepatit A aşısının ömür boyu koruyucu olacağını belirtmektedir.

Bu bağlamdaZonguldak  Halk Sağlığı Müdürlüğü  Hepait-A Aşısını Aile Hekimlerimize dağıtarak ücretsiz olarak Mart 2011 ve sonrası doğan çocukların aşılanmasına başlamış bulunmaktayız”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz