ALAPLI HABERLERİ

HÜSEYİN ÖZTÜRK; KİRLİ SİYASET KUYRUKLU YALAN

3 Mayıs 2017
1.007 kez görüntülendi

HÜSEYİN ÖZTÜRK; KİRLİ SİYASET KUYRUKLU YALAN

Ak Parti Alaplı Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Öztürk, CHP Alaplı Belediye Meclisi Üyesi, İmar Komisyonu Başkanı Sayın Hakan Uysal’ın açıklamalarına cevaben bir yazılı açıklama yaptı.

İmar Komisyonu Başkanı Sayın Hakan Uysal’a Cevaben açıklama

Alaplı Belediyesinin aynı zamanda imar komisyonu başkanlığını da yürüten meclis üyesi arkadaşımız basına bazı açıklamalar yapmış. Bize de iftira atmış. (Bu konuda yargıya gitme hakkımızı saklı tutuyoruz).  Aslında bize işin doğrusunu anlatma fırsatı da vermiş. Güya biz bu zat-ı muhterem hakkında linç kampanyası yürütüyormuşuz.  Bizim başka işimiz mi yok? Aslında kendilerince, bizzat beni ve milletvekilimiz Sayın Faruk Çaturoğlu’nu karalamaya yönelik ideolojik bir linç kampanyası yürüttükleri de ortadadır.  Atatürk anıtı konusunda bir ilkokul çocuğunun bile anlayabileceği şekilde verdiğim örneği ve sözlerimi çarpıtarak tekrar tekrar kamuoyu gündemine taşımak asıl kirli siyasetin ve kuyruklu yalanın ta kendisidir. Tekrar ediyorum. Bir boğa heykeli dahi konulduğu yerde değer görüyor ve değiştirilmiyorken biz neden yıllardır anıt olarak saygı duyduğumuz Atatürk heykelini sadece birkaç kişi istedi diye söküp yerine biraz daha büyüğünü takıyoruz. Şimdi bu sözü evirip çevirip Atatürk’ü Boğa ile kıyaslama cüreti gösterdi diye aktarmak hangi ahlaki değere sığar bunu halkımızın vicdanına bırakıyorum. Bizzat kendilerinin sanata ve tarihi değerlere karşı göstermiş oldukları bu yanlış tutumu örtbas etmek için benim bir sözümü çarpıtmaya çalışmaktadırlar. Zihinlerini bu heykel siyasetinden bir an evvel kurtarmalarını öneriyorum.

Kendisi daha önce belediye meclisinde kabul edilen ancak mahkemeye taşıdığı imar tadilatı konusunda dik ve onurlu bir duruş sergilediğini iddia ediyor. Sen onurlusun da mecliste bu düzenlemeye evet diyenler onursuz mu? Daha sonraları çok daha fazla inşaat alanına imkan tanıyan düzenlemelere imza atarken dik duruşunuzu unuttunuz mu?

İşin doğrusu şudur: bir arsada toplam daire sayısı ve toplam inşaat alanı değişmeden bodrum dahil 6 katlı 6 blok yapılacağına bodrum dahil 12 katlı 3 blok yapılmasını ve bu şekilde insanların kullanımına daha fazla toprak ve yeşil alan, otopark ve sosyal donatı alanı kalmasını sağlayan bir imar değişikliği belediye meclisinde oy çokluğu ile kabul edilmişti.

Bir defa her arsa sahibinin imar tadilatı talebinde bulunma hakkı vardır. Belediye meclisi bunu red veya kabul eder. Somut olayda belediye idaresinin oluru alınarak ,imar tadilatı talebi şehir plancısının raporuyla birlikte belediyeye sunulmuştur. Talebin içeriği arsaya 6 blok yerine 3 blok yapmak emsali yani inşaat metrekaresini ve yoğunluğu arttırmadan bodrum ile 6 kat olan yüksekliği  bodrum ile en fazla 12’ye çıkarmaktan ibarettir. Yani  tadilat öncesindeki daire sayısının, tadilat sonrasında da  hiç değiştirilmeden aynı kaldığını belirtmemiz gerekmektedir. Burada yoğunluk artışı olmadığı gibi hatta yoğunluk azalışından söz edilebilir. Amaç blokların birbirine girmesini engellemek daha fazla otopark, yeşil alan gibi sosyal donatı alanı bırakmaktır. Oy çokluğu ile de olsa belediye meclisi imar tadilatını kabul etmiştir. Biz bu konuyu kişiselleştirmeden, Alaplı için önemli bir adım olarak gördüğümüz için evet oyu verdik. Ereğli’de ve daha bir çok ilçede aynı uygulama başarı ile yürütülmekte.

Ancak belediye imar komisyonu başkanı kendi ifadesine göre onurlu duruş sergileyerek değişikliği yargıya taşımıştır. Her vatandaşın her türlü konuyu yargıya taşıma hakkı vardır. Burada şunu belirtmekte fayda var yargıya intikal eden bu düzenlemenin tarafları muhterem zat ve Belediyedir. Burada yargıya taşınan belediye meclis kararıdır. Kararı hukuk verecektir. Buna hiçbir itirazımız yok. Ancak bunun onurlu bir duruş olabilmesi için aynı türden olaylar ve talepler karşısında aynı dik duruşu sergileyebilmekten geçer.  Aşağıdaki örneklere halkımızın dikkatini çekmek istiyorum.

ÖRNEK 1

ALAPLI Belediye Meclisinin 22.11.2016 tarih ve 43 no’lu kararıyla Alaplı Merkez Mahallesi 113 Ada 2 parsel 6.308 m2 ve 113 Ada 3 parsel 3.000 m2 olmak üzere toplamda 9.308 metrekare yüzölçümlü iki adet arsada imar tadilatı yapılmıştır. Bu arsaların tadilat öncesi imar durumu şöyledir. Kat yüksekliği 15,5 yani 5 kat, emsal 1.2 yani toplam 11 170 m2 kapalı alan inşaat yapma imkanı getirilmiştir. Böylece yoğunluk %110 oranında arttırılmıştır. Konunun kamuoyunca tam manasıyla anlaşılabilmesi için örnekleme yapalım. Bu arsaların toplamı 9308 metrekaredir. Bunu emsal 1,20 ile çarptığımızda bu alana en fazla 11.170 metrekare kapalı alana sahip inşaat yapılabilir. Yani çift daire 5 kat olmak üzere 10 blokta her biri 112 m2 olan en fazla 100 daire yapılabilir. Bu eski hali. Değişiklikten sonra ne yapılabilir birde ona bakalım.Emsal 2,5 yapıldığına göre 5 kat şartı da kaldırıldığı için teknoloji nereye kadar imkan verirse toplamda 23.270 metrekare olarak 208 daire yapılabilmektedir. İstenirse buraya her katta 4 daire olmak üzere 52 katlı bir blok yapılabilir. Ya da her katta 2 daire olmak üzere 104 katlı bir gökdelen yapılabilir. Bu mümkündür. Çünkü burada kat sınırlanmamıştır. Nereden nereye 5 kattan 104 katlı gökdelene. Üstüne üstlük yoğunluk 2 kattan fazla arttırılmıştır. Bu ilave Yeşil saha ve sosyal donatı ihdası gerektirir. İstedin mi yok. İtiraz var mı yok. Yargı var mı oda yok. Oysa yargıya taşınan olayda kat sayısı en çok 12 ile sınırlandırılmış ve emsal arttırılmayıp eskisi gibi 1,75 te bırakılmıştır. Yani kaç kat olursa olsun eskiden kaç daire sığıyorsa, tadilattan sonrada aynı sayıda daire sığmaktadır. Bunun aksini iddia etmek dürüst bir siyasetçiye yakışmaz.

Örnek 2

Aynı şekilde Merkez Mahallesi 112 ada 1 parselde kayıtlı 7.514 m2 yüzölçümlü arazide tadilat öncesi 15,5 metre yani 5 kat olan yapı yüksekliği tadilat sonrası serbest bırakılmış,1.2 olan emsalde 2,5’e yükseltilmiştir. Meclis tarihini ve kararını bilmediğimiz Merkez Mahallesi 32 ada 53 parselde ki 9901 m2 arazide emsal 1,2 den 2,5 e %110 imar ve yoğunluk artışı. Kat 5’ten 8’E çıkartılmış yine itirazınız yok. İlave yeşil saha ve sosyal donatı ihdası yok, böyle bir talebiniz de yok.

Örnek 3

Daha yeni 06.04.2017 tarih ve 14 no’lu meclis kararı ile toplam alanı 8.663 m2 olan merkez mahallesi ada 6 parsel 228 ve 281 ile ada 110 parsel 1’de kayıtlı 3 parselde imar değişikliği yapılıyor. Parsellerin imar durumu eğitim tesisi yani okul. İmar durumu emsal 1 yani 8663 metrekare inşaat yapılıyor. Bu değişiklik milli eğitimin karşı çıkılmasına rağmen yapılıyor. Milli Eğitim artan nüfus ve okul ihtiyacını gerekçe göstererek bu tadilata karşı çıkıyor. Ancak dikkate alınmıyor. Emsal 2,5 e çıkıyor. yani imar %250 arttırılıyor. Yani 8663 metrekare olan imar kapalı inşaat alanı 21.657 metrekareye çıkıyor. Yükseklik serbest ne kadar yapabilirsen yap. İster 217  metrekare tabanlı çift bağımsız bölümlü 100 katlı ,ister 434 metrekare tabanlı 4 bağımsız bölümlü 50 katlı gökdelenler yap. Sınırlama yok. Yapacak firmanın teknik kapasitesine kalmış. İtiraz ettiniz mi? yok, yargıya gittiniz mi? yok. Şimdi hiç sıkılmadan biz kat yüksekliğine dokunmadık deniyor. Yoğunluğu ve imarı neredeyse üç kat arttırdınız.. İlave yeşil saha ve sosyal donatı ihdası yok, talebiniz de yok. Laf cambazlığı yaparak gerçekleri ört bas edemezsiniz.  Söz konusu belediyenin arsaları olunca imar tadilatlarını ne pahasına olursa olsun kabul ediyorsunuz. Çünkü belediyenin arsalarını SGK ya borç karşılığı satmak peşindesiniz.  Üstelik okul için sağlık tesisi için, park için ayrılmış alanları.

Ayrıca mahkemeye götürdüğünüz ve aslında hiç yoğunluk artışına sebep olmayan meclis kararı ile ilgili, konu yargıya intikal etmiş ve yargı henüz bir karar vermemişken mahkemenin imar tadilatı talebini hukuka aykırı bulduğunu nasıl iddia edebiliyorsunuz? Yürütmeyi durdurma kararı alınmış olması yapılan tadilatın ve meclis kararının hukuka aykırı olduğu anlamına gelmez.  Yargı süreci devam etmektedir ve unutmayın mahkemeye verdiğiniz tüzel kişilik Alaplı Belediyesi’dir.

Bu vesile ile tekrar hatırlatmak istiyoruz ki, biz her zaman karşılıklı diyalog ve istişareden yanayız. Alaplı’nın önemli sorunları var. Bu sorunları çözmek için toplumun tüm kesimlerini bir araya getirip ortak akıl ile hareket etmeliyiz. Biz her fırsatta bunu söylerken karşılığında iftiralara, hakaretlere maruz kalıyoruz. İşin en üzücü yanı da budur.  Bu şekilde sonuca götürmeyen kısır çekişmelere muhatap olmaktan dolayı üzülüyoruz. Her zaman olduğu gibi Sayın Belediye Başkanını birleştirici, kaynaştırıcı olmaya Alaplı’nın sorunlarını birlik beraberlik içerisinde çözebileceğimiz zemini oluşturacak şekilde adımlar atmaya davet ediyoruz. Saygılarımla.

Hüseyin Öztürk

Ak Parti Belediye Meclis Üyesi

öztürk

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz