ALAPLI HABERLERİ

KANDİLLİ ŞEHİTLERİ İÇİN 13 MİLYON TL TOPLANMIŞ

21 Mayıs 2014
762 kez görüntülendi

KANDİLLİ ŞEHİTLERİ İÇİN 13 MİLYON TL TOPLANMIŞ

7 Mart 1983 yılında meydana gelen maden kazasında hayatını kaybeden 103 madenci için 13 Milyon TL yardım toplandığı ve bu paraların hak sahiplerine dağıtılmadığı 30 yıl sonra ortaya çıktı.

 

Kdz. Ereğli ilçesi Kandilli Beldesi’nde faaliyet gösteren TTK’ya bağlı Armutçuk maden ocağın da 7 Mart 1983 tarihinde saat 18 sıralarında meydana gelen grizu patlamasında 103 madenci hayatını kaybetmişti. 103 madenci için Valilik ve Amele Birliği kanalıyla şehit madenci yakınları için yurt içi ve yurt dışında yardım toplantı. Toplanan yardımlar 31 yıl içerisinde yaklaşık 13 Milyon TL’ye ulaştı. Kendileri için yardım toplandığı bilgisine ise 1 yıl önce Amele Birliği Yönetimi’ne seçilen şehit madenci çocukları Çetin Yiğit ile Metin Artırmak tesadüfen öğrendi.

“13 MİLYON TL’DEN TESADÜFEN HABERDAR OLDU”

Babasını 1983 yılındaki maden kazasında kaybeden 28 yıllık madenci Amele Birliği Yöneticisi Çetin Yiğit, kendileri için toplanan 13 Milyon TL yardımdan 30 yıl sonra tesadüfen haberdar olduklarını belirterek, Çalışma ve Sosyal Güveliği Bakanlığı’na bu paraların hak sahiplerine geri ödenmesi için yaptıkları taleplerinin ise reddedildiğini söyledi. Bunun üzerine Ankara İdare Mahkemesi’ne dava açtıklarını ve bu davanın da aleyhlerine sonuçlandığını ifade eden Yiğit, davayı şu anda temyize gönderdiklerini belirtti.

“BAKANLIK YARDIMLARIN HAK SAHİPLERİNE DAĞITILMASI TALEBİMİZİ REDDETTTİ”

Yiğit gazetecilere konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada “Bizler 31 yıl önce bu acıyı beraber yaşadık. Ben babamı 31 yıl önce burada şehit olarak verdim. 12 yaşındaydım. 8 kardeştik. Bugünlere kolay gelinmedi. Zorluklar içerisinde geldik. Bizim adımıza o zamanlarda yardım kampanyası başlatılmış. Bu yardımların ne şekilde geliştiğini bilmiyorduk. O zamanlar yaşlarımı ufak annelerimiz cahildi. Bizleri yönlendiren kimse olmadığı için bunları bilmiyorduk. Daha sonra zaman süreç işledikçe 30 yıl sonra biz Amele birliğine Metin Artırmak arkadaşımız ile birlikte seçildiğimizde bu yıl öğrendik. Öğrendikten sonra ben o 31 yıl önceki acıya geri döndüm. Ben çok oldum. O yardımların fona dönüştürülmesi çok acı bir gerçek oldu. Bu olayı şehit aileleri ve arkadaşlarımla paylaşma gereği duydum. Sorumluluk hissettim. Olayı Amele birliği yönetimine taşıdık. Yönetim konunun kendileri ile ilgili olmadığını ve Çalışma bakanlığının yönergeyi yürüttüğü ve oraya müracaat etmemiz gerektiği belirtildi. Bizlerde şehit aileleri olarak müracaat ettik. Çalışma bakanlığı bize fonun 10 yıllık olduğunu, 10 boyunca bu fondan yararlandırıldığımızı, 18 yaşını doldurduktan sonra da fondan yararlanamadığımız ifade edildi. Fonda ki para ise 1983 yılında ki meydana gelen grizu faciasından dolayı oluşan bir para. 83 grizusunda ki şehitlerin eş ve çocuklarına dağıtılması için biz Çalışma bakanlığından gelen ret cevabından dolayı dava açmak zorunda kaldık. Mahkemeden bize ret geldi. Bizde temyize baş vurduk. Şu anda temyiz sürecini bekliyoruz. Biz şunu istiyoruz. Fon kurulması iyi bir şey. Bu fon kurulurken dönemin valisi, sendika başkanı, SGK bölge müdürü ve Amele birliği başkanı bu fonu kurarken bu ailelere sormaları gerekirdi. Sormadan bu fonu kurup da bizlerin haberdar edilmemesi gerçekten üzücü bir şey. Bu fondan maden şehitleri ve kaza geçirenler yararlanıyor. Ancak Kozlu’da 1992 yılında meydana gelen grizu faciasından sonra yine fon oluşturulmuş. Kampanya akabinde Valilikte para toplanıyor. Amele birliği valilikte toplanan para için müracaat ediyor. Valilik parayı veriyor. Bu para Amale birliği tarafından hak sahiplerine teslim ediliyor. Bizlerde 1983 yılında ki grizu faciasında toplanan 13,5 milyon (13,5 trilyon) liranın bu faciada ki ailelere dağıtılması için dava açtık. Dava açmak zorunda bırakıldık. Biz yine buradan şehit aileleri ve çocukları olarak haykırıyoruz. Kendimde bir mağdur olarak. Bu paranın 83 grizusunda ki ailelere dağıtılmasını istiyoruz” dedi.

AYNI SIKINTILARI SOMA’DA Kİ AİLELER YAŞAMASIN”

Soma’da yaşanan maden faciasında 301 madencinin hayatını kaybetmesinin kendi acılarını yeniden tazelediğini ifade eden şehit madenci çocuğu Baki Tura, kendi yaşadıkları sıkıntıların Soma’da ki 12 yaşında olduğunu anlatan Tura şunları söyledi; “Madencilik gerçekten meşakkatli ve zor bir meslek. Madencilikle ilgili bugün bilen bilmeyen herkes yorum yapıyor. Bu konuyla ilgili fikirlerini açıklıyor. Özellikle Soma’ da ki facia sonrasında görevli savcının yapmış olduğu açıklamalar sonrasında o kazanın nasıl olduğu konusunda bazı intibalar uyandı. Olmaması gereken, yaşanmaması gereken bir kaza ve 301 madenci meslektaşımız hayatını kaybetti. Geride yüzlerce dul ve yetim kaldı. Bu acıları dindirebilmek için ülke çağında bir yardım kampanyası başlandı. Bizler şunu talep ediyoruz. Bizler için de yurt içinden ve dışından yardım toplandı. Bu yardımların bize ulaştırılmadığını tam 30 sene sonra öğrendik. Bunun neden dağıtılmadığı konusunda sorduğumuz da tatmin edici sevap alamadık. Bu konuda 1 sene önce dava açtık. Mahkeme sonucu da bizleri tatmin etmedi. Konuyu Danıştay’ a taşıdık. Danıştay sonucunu bekliyoruz.”

madenciiii

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz