ALAPLI HABERLERİ

KARAÇATLAK ÜZÜMÜNÜ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORLAR

18 Kasım 2013
1.080 kez görüntülendi

KARAÇATLAK ÜZÜMÜNÜ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORLAR

Alaplı ilçesinde yaşayan Temürlenk ailesi, yok olmaya yüz tutan karaçatlak üzümünü üç nesildir üretmeye devam ediyor.

Sabırlı köyünde üzüm yetiştiren Muammer Temürlenk,  yaptığı açıklamada,  yıllar  önce üzüm bahçesinin dedesi tarafından oluşturulduğunu söyledi.

Üç nesildir üzüm yetiştirdiklerini ifade eden Temürlenk, şöyle konuştu:

“Yüz yıl önce dedem 2  tarlaya üzüm dikmiş, O dönemlerde Alaplı’da, özelikle Sabırlı köyündeki her bahçede üzüm bağları varmış, karaçatlak üzümü, Türkiye’nin birçok bölgesine atlarla satılmak için götürülürmüş ancak 1980’li yıllarda bu işi yapan kimse kalmadı. Biz ise atalarımızdan yadigar kaldığı için üzüm yetiştiriciliğine devam ediyoruz. Üç nesildir karaçatlak üzümü yetiştiriyoruz. Benden sonra çocuklarım ve torunlarım devam edecek.”

Yüzyıllardır Alaplı’nın bir çok köyünde yetiştirilen Karaçatlak üzümü günümüzde yok olmuş. Bahçe olarak Sabırlı köyünde iki ailede kalmış. Karaçatlak üzümünün şeker hastalarına iyi geldiği söyleniyor.Şeker hastası olanlar manavlarda karaçatlak üzümünün başlıca müşterilerinden

Karaçatlak üzümü yetiştirmenin zor ve sürekli ilgi istediğine dikkati çeken Temürlenk, “Her yıl üzümün ilaçlamasını ve bakımını yapıyoruz. Pazarda çok aranan bir meyvedir. Kilogramı 5 liradan satılıyor. Biz pazarını oluşturamadığımız için sadece manavlara veriyoruz. Kış mevsiminde ilçemizde en çok aranan meyve karaçatlaktır. Tadı da çok güzeldir. Dedelerimden kalan bu meyveyi yetiştirmeye ölesiye kadar devam edeceğim. Benden sonra da çocuklarım sürdürecek” ifadesini kullandı.

From ALAPLI’NIN MEŞHUR KARAÇATLAK ÜZÜMÜ, posted by Mustafa Kanca on 9/24/2013 (58 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz