ALAPLI HABERLERİ

KENEYİ HAFİFE ALMA

16 Mart 2015
746 kez görüntülendi

KENEYİ HAFİFE ALMA

Alaplı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından  “Tedbiri Elden Bırakma Keneyi Hafife Alma” sloganı ile ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ (KKKA) konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Alaplı’da görevli bulunan din görevlileri toplantısına katılan Toplum Sağlığı Merkezi hemşiresi  Yalçın Yılmaz kene ile ilgili bir sunum yaptı.

Yaz mevsiminde görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sebep olan kene ile ilgili Yalçın Yılmaz  tarafından bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Toplantıda yaptığı sunular eşliğinde bilgiler veren Yılmaz, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı’nın ateş, yaygın vücut ağrısı, deri, mukoza ve iç organlarda kanamalar ile seyreden kene kaynaklı viral bir enfeksiyon olduğunu belirterek, dikkate alınmaması durumunda ölüme sebebiyet verebileceğine vurgu yaptı.

Yılmaz, halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal şikayetlerinden herhangi birinin görülmesi halinde, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini de belirtti. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının korunma yollarını detaylı olarak anlatan Yılmaz,“Vücutta yapışan kene eldiven ya da kene kartı ile, eğer kene kartı yoksa bez veya naylon poşet tutarak çıkarılması gerekir.

Bahar aylarında piknik ya da kır gezintilerinden sonra mutlaka elbise ve vücudun her yerine dikkatlice bakılması  kontrol edilmesi çok önemlidir” dedi.

Tarlaya giderken açık renkli giysiler giyinin, pantolon paçalarınızı mutlaka çoraplarınızın içerisine sokun.

·         Tarladan eve döndüğünüzde vücudunuzu ve elbiselerinizi kontrol edin.

·         Vücudunuza kene tutunmuşsa çıplak elle dokunmadan en kısa sürede çıkartın.

–         Keneler, kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.

KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİNDEN NASIL KUŞKULANILIR?
Kene ısırması veya kene ile temas hikâyesi varsa,
Çalı, çırpı, su kenarları veya gür otların bulunduğu alanlara piknik amaçlı veya diğer bir sebeple gitmeleri söz konusu ise,
Hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya diğer dokularına temasları var ise,
Bu hastalığa yakalanmış kişilerin kan ve vücut sıvılarına bir temasları olmuş ise,

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz