ALAPLI HABERLERİ

KETEM BİLGİLENDİRME SEMİNERLERİ DEVAM EDİYOR

10 Mayıs 2013
608 kez görüntülendi

KETEM BİLGİLENDİRME SEMİNERLERİ DEVAM EDİYOR

Zonguldak  Halk Sağlığı Müdürlüğünce yürütülen  Kanser Erken Teşhis Tarama Eğitim Merkezinin (KETEM)  seminer ve taraması  Alaplı Belediyesi Kültür Salonunda devam ediyor .

Geçen yıl Kasım ayında  Zonguldak Valisi Erol Ayyıldızın eşi Dr. Dilek Didem Ayyıldızın destekleriyle başlatılan  ve Zonguldak  Halk Sağlığı Müdürlüğünce yürütülen  Kanser Erken Teşhis Tarama Eğitim Merkezinin (KETEM)  seminer ve taraması  Alaplı Belediyesi Kültür Salonunda devam ediyor .

 

Zonguldak KETEM, Alaplı  ilçe  Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezinde  çalışan doktor, hemşire ve ebelerin görev aldığı proje kapsamında 20–69 yaş arası bayanlara kanser türleri hakkında eğitim verilerek  kendi kendine muayene yöntemi öğretiliyor. Ayrıca 40 yaş üzeri bayanlara mamografi için randevu verilerek rahim ağzı kanseri taraması için smear alınıyor.

 

Alaplı’da Belediye Kültür Salonunda 15 Nisan 2013 Cuma günü  saat 09.00’da başlayan seminerde bayanlara sinevizyon gösterimi ile eğitim verildi. Ardından muayeneleri yapılarak smear örneği alındı. Bayanlara mamografi çekimi için de Zonguldak KETEM’e randevu verildi.  Alaplı’da eğitim ve taramalar 15 Nisan -10 Mayıs  tarihleri arasında  Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günü olmak üzere 3 gün  daha devam etti.  Eğitim ve taramalar saat 09.00/16.00 saatleri arasında yapılıyor.

 10 Mayıs 2013 tarihine kadar KETEM eğitim ve taramalarını Alaplı merkezde devam ettirecektir. Daha sonra Mobil KETEM koşulları oluşturularak, sırayla Çatak, Kasımlı ve Gümeli beldelerine geçilecek ve çevre yakın köyler bu beldelere araçlarla taşınacaktır. Taramalara tüm Alaplı halkı davetlidir.

Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Aslıhan Külekçi Uğur;Alaplı’da 16.340 kadına rahim ağzı ve meme kanserinin erken teşhisi için smear testi yapılacağını söyledi. Taramaların 1 ay boyunca devam edeceğini ifade eden Külekçi,“Neden kanseri tarıyoruz. Çünkü insanın hayat kalitesini düşüren ciddi ölüm ve sakatlıklara yol açan ve sık rastlanan tedavisi pahalı olan bir hastalık olması yani önemli bir halk sağlığı sorunu olması nedeniyle kanseri tarıyoruz. Neden, meme ve rahim ağzı kanserine öncelik verdiğimiz sorulursa 2012 yılında dünya kadın kanserleri yıl olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle ailenin yükünü çeken çalışan kadınlarımız çok sayıda sağlık sorunlarıyla karşılaşmaktadır. Bunların en başında kadın kanserleri gelmektedir.”şeklinde konuştu.


ALBUM ADI KETEM PROJESİ KANSER TARAMASI, Fotograf Mustafa Kanca on 4/19/2013 (15 Resim)

Fotograf Mustafa KANCA


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz