ALAPLI HABERLERİ

ÖĞRENCİLERE KOAH SEMİNERİ VERİLDİ

19 Kasım 2014
575 kez görüntülendi

ÖĞRENCİLERE KOAH SEMİNERİ VERİLDİ

19 Kasım Dünya KOAH Günü  münasebeti ile Alaplı Anadolu Lisesi öğrencilerine ‘KOAH ve sigara’ konulu eğitim semineri verildi.

Alaplı Toplum Sağlığı hemşiresi Yalçın Yılmaz’ın sunumları ile başlayan eğitim programına, okulun 11 ve 12. sınıf öğrencileri ile okul  öğretmenleri katıldı.

Eğitim programında, KOAH’ın nasıl bir hastalık olduğu, hangi etkenlerin hastalığı artırdığı, sigaranın KOAH hastalığına etkisi ve KOAH ile mücadele yöntemleri anlatıldı.

KOAH’ın (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), hava yollarını tıkayarak nefes alıp vermeyi zorlaştıran yaygın bir hastalık olduğuna dikkat çeken Yalçın Yılmaz , “Öncelikle KOAH’a yol açan nedenler, genellikle sigara içme ya da dumana ve toza maruz kalma durumudur. Pek çok kişi kendisinde KOAH olmasına rağmen, bunu bilmez. Bazıları belirtilerin sadece yaşlanmanın doğal bir sonucu olduğunu düşünür. Ayrıca bu hastalık, tedavi edilebilir. Tamamen iyileşmesi mümkün olmamakla birlikte, doktorlar kendinizi daha iyi hissetmenize ve akciğerlerinizdeki harabiyetin yavaşlamasına yardım edebilir. Hava kirliliği ve mesleki nedenlerden dolayı KOAH hastalığı gelişebilir. En önemli gelişim sebebi ise, sigara  kullanımıdır. Dünya çapında her yıl neredeyse 3 milyon kişi KOAH hastalığı nedeniyle ölmektedir. Sigara içmenin yaygın olduğu ülkelerde bu hastalık saha sık görülür. KOAH hastalığına ve diğer hastalıklara yakalanmamak için sigara biran önce bırakılmalıdır. Bu hastalığın tanısı için basit bir solunum testi yaptırılması yeterlidir. Tanı ne kadar erken konulursa, tedavi o ölçüde etkili olacaktır.” şeklinde konuştu.

From ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİLERİNE KOAH SEMİNERİ, posted by Mustafa Kanca on 11/19/2014 (22 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2



 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz