ALAPLI HABERLERİ

ORGANİK KİVİ YÜZ GÜLDÜRÜYOR

1 Aralık 2014
695 kez görüntülendi

ORGANİK KİVİ YÜZ GÜLDÜRÜYOR

Alaplı İlçesinde, 10 yıl önce Avrupa Birliği Destekli Organik Tarım Kursu doğrultusunda fındığa alternatif olarak başlayan organik kivi yetiştiriciliği kapsamında 95 dönüm alanda yılda 150 ton üretim yapılıyor.

Fındıkta verimin düşük olduğu yıllarda üreticiyi destekleyici ürün özelliği gösteren kivinin Karadeniz’de yaygınlaştırmasını yönelik verilen desteklerden faydalanan Alaplılı üreticilerin organik ürünleri yoğun talep görüyor.

İlçede 20 çiftinin 95 dönüm arazide yetiştirdiği organik kivilerin üretiminin arttırılmasına yönelik  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çiftçilere destekler veriliyor.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Rafet Yılmaz, yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi’nde fındığa alternatif olarak düşünülen organik kivi yetiştiriciliğinin hızla yayıldığını söyledi.

İlçede 10 yıl önce 1 dönümde başlayan organik kivi yetiştiriciliğinin 95 dönüme yayıldığını vurgulayan Yılmaz, “Çiftçilerimiz fındık ağaçlarını sökerek kiviye yöneldi. Şu anda yılda 150 ton meyve alınıyor. Organik kiviler büyük şehirlerdeki  pazarlara, manavlara ve pastahanelere pazarlanıyor. Bölgemizdeki iklim ve hava şartları organik kivi üretmemizi çok uygun, talep de çok fazla” diye konuştu.

Üreticilerden Recep Çimen de 1,5 dönümlük bahçesine 65  kivi ağacı diktiğini, damla sulama sistemiyle yılda 3 ton kivi topladığını vurguladı.

Talebi karşılamakta zorlandıklarını anlatan Çimen, bahçesini büyütmeyi planladığını, meyvelerin kilogramını ortalama 5 liradan sattığını kaydetti.

FOTOĞRAFLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz