ALAPLI HABERLERİ

Orman gülü balı tıp alanında kullanılacak

17 Eylül 2013
751 kez görüntülendi

Orman gülü balı tıp alanında kullanılacak

Tosun,  yaptığı açıklamada, Gümeli’de 1600 metre yükseklikte Bacaklı ve Bölüklü yaylalarında orman gülü balı yetiştiriciliği yapıldığını söyledi. Orman gülü balını zehirli olduğu yönündeki bilgilerin yanlış olduğunu ifade eden Tosun, şunları söyledi;

“Gümeli yaylalarında yetişen orman gülü balı tabi bir baldır. Biz arılara şu balı yapın bu balı yapmayın diye bir şey diyemeyiz. Bölgemizde orman gülü çok fazla olduğu için arılar bu çiçeklere konarak bal yapıyor. Bazı üniversiteler orman balında bir çeşit zehir olduğunu söylüyor. Ancak bizim orman gülü balımız son derece kaliteli bir baldır. Bu baldan 1 çay kaşığı yenmesini biz insanlarımıza tavsiye ediyoruz. Orman gülü balı ile ilgi 8 yıldır tıp alanında kullanılması için üniversiteler bazı çalışmalar yapmamaktadır. Bir kaç yıl sonra bu çalışmalar tamamlandığı zaman orman gülü balı tıp alanında kullanılacaktır.”

Bal rekoltesi düştü

Alaplı’da bu yıl bal rekoltesini düştüğünü belirten Tosun, “Alaplı bir tarım bölgesidir. Yoğun olarak fındık ve bal üretimi yapılmakta olup arıcılılığa çok elverişli bir bölgedir. Ancak zirai ilaçların ve sanayi gübrelerin fazla kullanılması arılara zarar vermektedir. Yaklaşık 4 yıldır Alaplı ziraat Odası ile birlikte organik fındığı geliştirmek için organik bölgeler oluşturmaya çalışıyoruz. Ayrıca buralarda doğal ve tabi bal üretmek için arıcılarımızı bu bölgelere yönlendirmeye çalışıyoruz. 2013 yılında bal rekoltesi orta seviyede olup gecen yıl kovan başına 20 kilo olan bal üretimi bu yıl 15 kiloya düşmüştür. Bölgemize has ıhlamur ve kestane balı daha çok üretilmektedir. Gümeli Beldemizde organik bal üretimi ile ilgi Tarım Bakanlığına 500 kovan için başvuruda bulunduk. Amacımız fındıktan sonra 2. geçim kaynağı olan bal üretimini İlçemizde daha çok yaygınlaştırmaktır. Bununla ilgili çalışmalarımız devam edecektİR.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz