ALAPLI HABERLERİ

ORMAN ÜRÜNLERİNİ YURDUN HER YERİNE PAZARLIYOR

18 Şubat 2013
717 kez görüntülendi

Resim bulunamadı

Alaplı Aşağıdağ Köyü Kızıltepe dağlarında yetişen ve bir dönem Osmanlı deniz donanmasının gemilerinin yapıldığı kestane,  meşe ve kayın ağaçları, 2013 yılında Türk sanayisine katkı sağlıyor.

Alaplı’da 40 yıldır orman ürünleri sektöründe faaliyet gösterdiklerini ifade eden Cengiz Sevim,  yıllık ortalama 30 bin metre ağaç tesislerde işlenerek Türkiye’nin 7 bölgesine pazarladıklarını söyledi.

En çok talebin ahşap yat, mobilya ve sanayi sektöründen geldiğini ifade eden Sevim, İlçemizde ormanlık alanın sıklıkla olması kayın ve meşe ağaçlarını çokluğu nedeniyle bölgemizde ormancılık oldukça gelişmiştir. Ormancılığın gelişmesiyle birlikte ahşap yat ve mobilya ustaları İlçemizden çok çıkmaktadır. Bugün birçok insanımız Türkiye’nin birçok bölgesinde ahşap yat ve mobilya sektöründe söz sahibi olmuşlardır” dedi.

-Osmanlı Deniz Donanması gemilerini Alaplı’dan giden kestane ağaçlarıyla yapmışlar-

Alaplı tarihine bakıldığında Osmanlı deniz donanmasının gemilerinin yapıldığı ağaçlar Kızıltepe dağlarından gittiğini kaydeden Sevim, “Osmanlı döneminde Topkapı ve Eski Saray Alaplı odunu ile ısınıyormuş. Osmanlı Deniz Donanması’nın gemileri Alaplı’ da bulunan Kızıltepe ve Orhan Dağları ve bu sıradağa bağlı dağlardan kesilen ağaçlardan yapılmış. Kesilen ağaçlar, suyolu ile Alaplı’ya kadar indirilerek burada kereste ve odunluk olarak ayrılmış. Bunların büyük bir kısmı deniz yolu ile İstanbul’ a nakledilirmiş. Osmanlı döneminden gelen bir mesleği devam ettirmek bizler için ayrı bir mutluluktur.”diye konuştu

ALBUM ADI SEVİM ORMAN ÜRÜNLERİ, Fotograf Mustafa Kanca on 1/19/2013 (66 Resim)

Fotograf Mustafa KANCA


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz