ALAPLI HABERLERİ

SAATLERİNİZİ 1 SAAT İLERİ ALMAYI UNUTMAYINIZ

26 Mart 2016
770 kez görüntülendi

SAATLERİNİZİ 1 SAAT İLERİ ALMAYI UNUTMAYINIZ

Yaz saati uygulamasına geçmek için gün sayılıyor. Türkiye pek çok dünya ülkesiyle beraber yaz saati uygulamasına geçiyor.  Bu ayın son Pazar günü olan 27 Mart günü saatler, gece 03.00 olduğunda 1 saat ileri alınacak. Uygulama gün ışığından daha fazla faydalanmak amacıyla gerçekleştiriliyor

Yaz saati uygulaması, geçen yıl 25 Ekim’de sona ermesi gerekirken, 1 Kasım Genel Seçimleri nedeniyle 8 Kasım’a ertelenmişti. 8 Kasım’da başlayan ve yaklaşık 4,5 ay süren kış saati uygulaması, 27 Mart 2016 Pazar günü yaz saati uygulamasına geçilmesiyle beraber sona erecek. Kış saati uygulamasına ise 30 Ekim 2016 Pazar günü 04.00’ten itibaren bir saat geri alınarak geçilecek.

Geçen yıl, kış saati uygulaması, 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi nedeniyle iki hafta gecikmeli olarak 8 Kasım’da başlamıştı. 8 Kasım’da saatler 04.00’ten itibaren bir saat geri alınmıştı.

MEMURLARIN MESAİ SAATLERİ DE DEĞİŞİYOR!

Yeni uygulama ile birlikte memurların çalışma saatleri 28 Mart Pazartesi’den itibaren 08:30 – 12:00 ile 13:00 – 17:00 olarak yeniden değişecek.

YAZ – KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Geçmişi birkaç asır öncesine dayanan yaz ve kış saati uygulaması fikri, Amerikalı politikacı ve fizikçi Benjamin Franklin’e aittir. Benjamin, pek çok konunun yanı sıra elektrikle de uğraşmış ve çeşitli icatlarıyla tanınmıştır. Yaz ve kış saati uygulaması da onun bu parlak fikirlerinden biridir. Yazın saatlerin bir saat ileri, kışın ise saatlerin bir saat geri alınmasının tek nedeni gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrikten tasarruf etmektir.

Yaz ve kış saati uygulaması fikrinin farklı sahipleri olduğu öne sürülsede bilinen en sağlam bilgi Benjamin Franklin’nin düşüncesini bir gazetede dile getirdiğidir. Benjamin’in bu fikrinden sonra 1910 yılında yasalaşan yaz ve kış saati uygulaması, 1916 yılında 20 dakikadan bir saate çıkarılmıştır.

Milyonlarca kişinin 1 saatliğine de olsa elektriği kullanmaması çok büyük tasarruf sağlar. Bu yüzden her yıl düzenli olarak bahar başlangıcında yaz saat uygulamasına, sonbaharda ise kış saat uygulamasına geçilir.

saat

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz