ALAPLI HABERLERİ

TÜM ANKETLER CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DİYOR

9 Ağustos 2014
758 kez görüntülendi

TÜM ANKETLER CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DİYOR

Seçime saatler kala 12 anket şirketinin açıkladığı Köşk anketinde, Başbakan Erdoğan’ın rakiplerine büyük bir fark attığı sonucu ortaya çıktı.


10 Ağustos 2014 pazar günü Türkiye ilk kez Cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidecek, bu kritik seçimler arefesinde anket sonuçları ilk turda galibin ortaya çıkacağına işaret ediyor.

Türkiye’de ilk kez halkın seçeceği Cumhurbaşkanı için Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş yarışıyor.
Pazar günü gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy verme işlemi doğu illerinde 07.00 – 16.00 batı illerinde ise 08.00 – 19.00 saatleri arasında yapılacak.
SEÇİLMEK İÇİN NE KADAR OY GEREKİYOR?
Cumhurbaşkanlığı seçim yarışında birinci turda seçilmek için yüzde 50′nin üzerinde oy olmak gerekiyor. Cumhurbaşkanı adaylarından biri yüzde 50 üzerinde oy olamazsa seçimler ikinci tura kalacak.
Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi 24 Ağustos 2014′te yapılacak. İkinci tur seçimlere en çok oyu alan iki aday katılacak ve yüzde 50 şartı aranmadan en çok oyu alan Cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.
SON ANKETTEKİ OY DURUMU
Seçim sonuçlarını bilen adam olarak ünlenen Adil Gür’ün şirketinin yaptığı anketteki oy tahminleri internethaber.com’da yayınlanmıştı. Bu anket seçimlerin birinci turda biteceğine işaret ederken Erdoğan’ın oy oranını daha da yukarı çekmiş göründü.
ERDOĞAN’IN OYU NE KADAR?
Bugüne kadar yapılan anketlerde Erdoğan’ın oy oranı en düşük yüzde 46 olarak çıktı, en yüksek ise yüzde 56 olarak yansıdı.
Hemen tüm anket sonuçları AK Parti Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın birinci turda seçileceğini işaret etti. Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçları birinci turda Erdoğan’ı köşke taşımayacak olursa bu gerçekten sürpriz olacak.
CHP ve MHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu seçim sürecinin kısalığı sebebiyle ‘bilinirlik’ sorununu aşamamış göründü. Ekmek için Ekmeleddin sloganı ile yarışa çıkan İhsanoğlu, Ramazan ayında miting yapmayınca oy oranlarında kıpırdanma sağlayamadı. Ramazan ayından sonraki 20 günlük süreyi iyi değerlendiren Ekmeleddin İhsanoğlu, son kulvara girilirken Erdoğan ile arasındaki farkı kapatamamış görünüyor.
Ekmeleddin İhsanoğlu’nun oy oranı bugüne kadar yapılan anketlerde en düşük yüzde 36 en yüksek ise yüzde 40 olarak çıktı.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde sürprizi de HDP adayı Selahattin Demirtaş yapacak gibi duruyor. HDP’nin yüzde 8′i bulan Kürt yoğunluklu bir oy potansiyeli var. Genel seçimlerde bu oy oranları partinin baraja takılmasına sebep olsa da Selahattin Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 10 oy oranını geçeceği öngürülüyor. Esprili ve ılıman söylemi ile ummadık bir çıkış yapan Selahattin Demirtaş, İhsanoğlu’na uzak olan sol tabandan oy çalabilir.
Selahattin Demirtaş anketlerde bugüne kadar en düşük yüzde 6 en yüksek ise yüzde 11 civarında oy alıyor göründü.
BİRİNCİ TURDA ZAFERE KİM DAHA YAKIN?
Cumhurbaşkanlığı seçimi birinci turunda cumhurbaşkanı adaylarından hangisi Çankaya’ya daha yakın, bu sorunun yanıtını 2011 Genel Seçim Sonuçları’yla analiz edecek olursak ortaya bıçak sırtında bir tablo çıkıyor.
2011 Genel Seçimleri’nden birinci parti olarak çıkan AK Parti, seçmen oylarının yüzde 49.95′ini almıştı. AK Parti oyunu korumuş olduğu takdirde Erdoğan’ın seçilmek için yüzde 1′den daha az bir oya ihtiyacı var.
Ekmeleddin İhsanoğlu’nun durumu için de onun adaylığını destekleyen partilerin 2011 genel seçimlerde aldıkları oy sonuçlarına bakmak gerekiyor.
Ekmeleddin İhsanoğlu’nu destekleyen partilerin genel seçim sonuçları dikkate alındığında ortaya çıkan toplam oy oranı yüzde 40.17′de kalıyor. 2011 seçim sonuçları dikkate alındığında çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu’nun birinci turda seçilmesi için yüzde 10′a yakın oranına ihtiyacı bulunuyor.
30 Mart Yerel Seçim Sonuçları dikkate alındığında ise Ekmeleddin İhsanoğlu’na destek veren partilerin toplam oy oranı yüzde 44.72′ye yükseliyor. Yerel seçim sonuçları dikkate alındığında ise çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu’nun birinci turda Cumhurbaşkanı seçilmesi için yüzde 6 civarında oya ihtiyacı bulunuyor.

anketttt

Yorumlar

  1. RAGIP GÜVEN dedi ki:

    CHP LİLER SANDIK BAŞINDA NÖBETTE 1 TANE BİLE AKP Lİ YOK

Yorum Yaz