ALAPLI HABERLERİ

TÜRKÇE’NİN ÇOCUKLARI ZONGULDAK’TA İDİ

4 Haziran 2013
707 kez görüntülendi

TÜRKÇE’NİN ÇOCUKLARI ZONGULDAK’TA İDİ

Zonguldak’ta Türkçe Olimpiyatı coşkusu yaşandı. Uluslararası Türkçe Derneği(TÜRKÇEDER) tarafından düzenlenen ’11. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’ Zonguldak Kemal Köksal Stadyumu’nda gerçekleştirildi.

Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, TBMM Eski Başkanı AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Prof. Dr. Ercan Candan, Özcan Ulupınar, İl Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak, İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, İl Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürü Uğur Akdeniz ile daire müdürleri, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, iş adamları ve vatandaşlardan oluşan on binlerce vatandaş, Türkçe’nin çocuklarını bağrına bastı.

Sunuculuğunu Melih Gümüşbıçak, Nabila ve Tanzanya’ daki Türk okulunda fizik öğretmenliği yapan Senya’nın yaptığı şölen, İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra festivalin ana sponsorlarından Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, yaptığı açılış konuşmasında, “Bu dünyada köprü olmak herkese nasip olmaz. Biz de köprü olmaya çalıştık. Onun mükafatı öbür tarafta olacak. Bundan sonra dünyanın her tarafından İbn-i Sina ve Yunus Emre tanınacak. Herkes hoşgörüyü tanıtacak. Biz sadecedestek verdik.” dedi.

ZONGULDAK’IN “DIV DIV” OYUNU İLGİ ÇEKTİ

Etkinlikte Zonguldaklılara sürpriz yapıldı. Güney Afrikalı öğrenciler Zonguldak’ın yöresel halkoyunu ‘Dıv Dıv’ ile vatandaşlardanbüyükbeğeni topladı. 25 ayrı ülkeden gelen 75 öğrenci, şarkı, türkü, şiir seslendirip halk oyunu sahneledi. Güney Amerika ülkesi Şili’den gelen bir öğrenci, yöresel kıyafetlerle “Karadır Kaşların Ferman Yazdırır” türküsünü okudu.

TANZANYALI SENYA: ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN

Etkinlik arasında konuşan Tanzayalı fizik öğretmeni Senya, bugüne kadar yaşadığı öğretim hayatından kesitler verdi. Senya, öğrenimiçinGaziantep’e geldiğini ve buradan mezun olduktan sonra kendi ülkesindeki Türk okulunda fizik öğretmeni olarak göreve başladığını kaydetti. Akıcı Türkçesiyle etkinliğe katılan vatandaşlardan alkış alan Senya, “Sizler bize nasıl sahip çıkıp yetiştirdiyseniz bizler de aynı görevi yapıyoruz.İyiki varsınız. Allah öğretmenlerimizden, sizlerden razı olsun” dedi.

Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, programda yaptığı konuşmada, Türkçe olimpiyatlarının bir gönül güneşi olduğunu belirterek, “Neşe ve mutluluğun, anladığımız tüm güzelliklerin renkleri mevcuttur. Bu güzelliklerden bir tanesi de güzel Türkçemizdir. Zamanve mekana damga vurarak seslendiren ve gök kubbede hoş bir sada bırakan bu gençlerimizi ve yavrularımızı tebrik ediyorum” şeklinde konuştu. Programın son bölümünde Portekizli öğrencilerin Karadeniz oyunları yoğun ilgi gördü.

KÖKSAL TOPTAN: BU NE MÜBAREK İŞTİR

TBMM Eski Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, “Bundan tam 21 yıl öncesine gittim. 26 Eylül 1992. Yer Özbekistan’ın başkenti Taşkent. İlkokul açılışı var. Ben Milli Eğitim Bakanıyım. 160 kişilik grupla gittik. Merasim başladı. Özbekistan Milli marşı ve ardından İstiklal marşımız söylendi. 200 öğrenci Taşkent’te dile getirdiler. Heyetimiz ağlamaya başladı. İçimizde edebiyatçı, gazeteci ve eğitimciler vardı. O günden bugüne ülke sayısı 160’a çıkmış. Oradaki öğrenciler binleri aşmış. Okullar 100-200- 300 olmuş. Bu okullarda bizim güzel Türkçemiz konuşulur olmuş. Yetmemiş 140 ülkenin çocukları ülkemize gelmiş, sevgiler getirip sevgiler götürmüşler. Bubüyükinsanlık hizmetine emeği geçen iş adamlarına, fedakar öğretmen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Özellikle Karadeniz’den okyanusun ötesindeki Fethullah Gülen Hocaefendime şükranlarımı sunuyorum. Bizim ecdadımız dünyaları fethetti. Bu işin mimarları 140 ülkeye güzel dilimizi götürdü ve böylece bütün dünyayı dilimizle fetheder hale geldik. Bu ne mübarek bir iştir” diye konuştu.

Toptan’ın konuşmasının ardından etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen sponsorlar sahneye davet edildi. Etkinlik, öğrencilerin seslendirdiği ‘Yeni birdünya’ şarkısının ardından havai fişek gösterisiyle son buldu.

ALBUM ADI TÜRKÇE OLİMPİYATLARI ZONGULDAK İL ETKİNLİĞİ, Fotograf Mustafa Kanca on 6/03/2013 (100 Resim)

Fotograf Mustafa KANCA


Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz