ALAPLI HABERLERİ

YANLIŞ İLAÇLAMA ARILARI ÖLDÜRDÜ

23 Nisan 2014
719 kez görüntülendi

YANLIŞ İLAÇLAMA ARILARI ÖLDÜRDÜ

Alaplı ve Gümeli Arıcılar Derneği Başkanı Hüseyin Tosun, Çiçekli köyünde yaşanan arı ölümlerinin sebebi fındık bahçelerindeki zararlı otlara atılan ot ilaçlarından kaynaklandığını bildirdi.

Tosun, yaptığı açıklamada, Nisan-Mayıs aylarında fındık bahçelerindeki zararlı otlardan kurtulmak için ot ilaçları atıldığını söyledi. Ot İlaçlarının arıları öldürdüğünü ifade eden Tosun, şunları söyledi:

“Alaplı’da birçok köyde arı ölümlerini yaşandığını duymaktayız. Çiçekli köyünde arıcılıkla uğraşan Fahri Arıkanın bir günde yüz binlerce arısı telef olmuş. Sebebini araştırdığımızda çevresinde fındık bahçelerindeki zararlı otlara atılan ot ilaçlarından kaynaklandığını tespit ettik. Fındık Bahçesindeki otların temizlenmesi ilaçlarla değil tırpan motorlarıyla olmasını gerektiğini düşünüyoruz. Ot ilacı zirai ilaçların atılması konusunda biz arıcılarımızı ve çiftçilerimizi sürekli uyarılıyoruz. Buraya gelirken bile yol kenarlarında fındık bahçelerine ot ilacı atıldığını görmekteyiz. Burada çok arını öldüğünü görüyoruz. İlaç atanlarda arıcılara bildirmesi lazım ilaç atacağını bunu yapanda yok. Şu an arıcılık mevsimi bizim isteğimiz fındık bahçelerine ot ilacı atmayınız. Bakanlığımızın da bu konuda çalışma yapması gerektiğini düşünüyorum.”

Arıcı Fahri Arıkan da, 20 yıldır arı yetiştiriciliği yapıyorum.150 yakın kovanım var. Arıların bulunduğu kovanların çevresinde fındık ağaçları var. Yer sahipleri fındık diplerindeki yabancı otları temizlemek için ot ilacı kullanıyorlar. Bu ilaçlarda arıları öldürüyor. Yüz binlerce arım öldü. Bununla ilgili İlçe Tarım Müdürlüğüne başvuruda bulundum” dedi.

 

Zonguldak'ta Çok Sayıda Arı Telef Oldu paylaşan: Cem_Srmeneli

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz