ALAPLI HABERLERİ

ZAYBİR BAL DOLUM TESİSLERİ AÇILDI

12 Aralık 2014
626 kez görüntülendi

ZAYBİR BAL DOLUM TESİSLERİ AÇILDI

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının 2014 Yılı Sosyal Destek Programı kapsamında yürütülen ” Profesyonel Arıcılıkta İkinci Adım Kestane Balımız Markalaşıyor” projesi ile İlimize kazandırılan Bal Dolum Tesisinin açılışı gerçekleştirildi.

Zonguldak Ereğli karayolu Ören Mahallesi Bozoklar mevkiinde atıl durumda bulunan okul binasını devir alan ve tadilat işlemlerine başlayan Zonguldak Arı Yetiştiricileri birliği (ZAYBİR) Başkanı Selahattin Güney ve yönetim kurulu üyeleri, proje kapsamında aldıkları destek ile hazırladıkları bal dolum tesisinin açılışını protokol üyelerinin de katılımı ile gerçekleştirdi.

ARICILIK ALTERNATİF TIP OLARAK KABUL EDİLDİ

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren ZAYBİR başkanı Selahattin Güney, Kovan içindeki havanın insanları tedavi ettiğini ve bunun alternatif tıp olarak kabul edildiğini söyledi. Güney açıklamasında “Biz burayı amacına uygun bir eğitim merkezi yapmayı hedefledik. Zonguldak Arıcılar birliği (ZAYBİR) 2004 yılında kurulmasına rağmen Arıcılarımız 79 ilde teşkilatlanmış durumdadır. Burası aslında bir bal dolum merkezi açılışı değil, Zonguldak arıcılarının temel atma törenindeyiz. Çünkü yıllar öncesinde okuduğum bir dergide diyordu ki ‘Kovan içindeki hava insanları tedavi ediyor’ Öyle zaman geçti ki çok hızlı geçti ki, bugün Dünya da alternatif tıp olarak arılar tedavide kullanılır hale geldi. Çok şükür Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde  (GATA) Profesör  Mehmet Tanyüksel’in başkanlığında Sağlık bakanlığında kurulan komisyonda yönetmelik geçen ay itibari ile kabul edildi. Türkiye’ de alternatif Tıp başlıyor”

ARI SAĞLIK MERKEZİ KURULACAK

Güney açıklamasının ilerleyen bölümlerinde ise Zonguldak bölgesinde arı sağlık merkezi kurulması için çalışmaların yapıldığını ve bunun içinde yer tespitinin yapıldığını ifade etti. Güney açıklamasında “Önümüzde ki hayallerimizi gerçekleştirebilmek için Orman genel müdürlüğünde yönetim kurulumuzla birlikte yaptığımız bir görüşme var. Uygulamalı arıcılık eğitim merkezinin yanı sıra Sağlık merkezinin kurulacağı yer tespit çalışması yapıldı. Sadece yönetmeliğin çıkmasını bekliyorduk. Oda çıktı. İnşallah 2015 yılı bütçesinde Zonguldak’ta sayın valimizin de idarecilerimizin destekleri ile orada Bismillah diyerek ilk kazmayı vurup ‘2017 Apomondia’ bizim için çok önemli, dünyayı bir yere toplayacağız. Bu İstanbul olacak. İnşallah o ekibe, Dünyaya Türkiye’ de arıcılıkla tedavi merkezi var diyeceğiz. Dünyada örnekleri var. Ama hepsi bölük pörçük, parça parça. Biz onu bir merkez halinde Zonguldak’ ta yapacağız. Zonguldak’ a yakışır bir hizmet olacak. Çünkü Zonguldak Türkiye’nin ilk şehridir. Plakasının 67 olması önemli değil” dedi.

BAL DOLUM TESİSİ İLE MERDİVEN ALTI BAL ÜRETİCİLİĞİ SONA ERECEK

İl Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürü Necmi Çelik ise satışa sunulacak olan balların ZAYBİR çatısı altında toplanmasının merdiven altı bal üretiminin de önüne geçeceğini kaydetti. İzlenebilirliğinde söz konusu olacağını ifade eden Çelik, etiketsiz piyasaya sürülen balların toplanacağını ve gedrekli işlemlerin yapılacağını söyledi. Çelik konuşmasında “Bundan sonra birliğin hizmeti sayesinde ilimizde üretilen balımız merdiven altı üretimden kurtarılarak kayıt altına alınacak. Hijyenik şekilde üretimi yapılacak. En önemlisi 5996 sayılı veteriner hizmetleri bitki sağlığı gıda ve yayın kanunu gereğince paketlenmesi neticesinde izlenebilirliği sağlanacaktır. Bu şekilde pazarlanabilen, Zonguldak’ta ilimiz dışında tüketicilerin tekniğe uygun ve hijyenlik olarak üretilmiş, gıda analizleri doğrudan yapılmış,  güvenilir bal elde edilecek ve tüketime sunulacaktır. 2015 yılından itibaren ilimizde kayıtlı tüm üreticilere bal dolum tesisinden faydalanması hedeflenmektedir. Kayıtlı olmayan Zonguldak üreticileri ise öncelikli olarak birliğe kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Zonguldak arıcılığının gelişmesi ancak birlik olmaktan geçer. Gelinen bu aşamadan sonra İl müdürlüğümüz denetim ekiplerince yapılan kontrollerde etiketsiz üretim koşulları bilinmeyen yasal gereklilikleri sağlanmadan piyasaya sürülen balların tümü toplatılarak sorumlulara idari para cezası kesilecektir. Adı Zonguldak ile özdeşleşmiş olan Kestane balı kalite ve standartlara uygun olarak üretilecektir. Dolum öncesi gerekli tüm analizler yapılacak etiket bilgilerinde üretici adı, üretici kodu, üretici iletişim bilgilerinin bulunması da izlenebilirliği sağlanan kestane balı ilk defa üretilecek olup tüketicilere yüzde yüz güvenle ulaştırılacaktır” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından bal dolum tesisinin açılışı gerçekleştirildi. Zonguldak Arı yetiştiricileri birliği (ZAYBİR) başkanı Selahattin Güney, daha önce dolumu gerçekleştirilen paketlenmiş ballarla ilgili davetli ve protokol üyelerine bilgiler verdi. Güney, paketlerdeki yeşil bandın ormanları, siyah kısmın maden ocağını, altında ki mavi olan alanın denizin ve güneşin içindeki arılarında kalp işareti ile birlikte Zonguldak arıcısının sevgisini ve sevecenliğini gösteriyor. Bal sepetinin de olduğunu kaydeden Güney, kavanozlarda ki en büyük özelliğin Türkiye’ de sadece bize özel olan ‘Kovandan sofraya’ izlenebilirlik konusunda arıcının adı soyadı ve telefon numarasının kavanozlar üzerinde bulunduğunu, balı alan kişilerin bal üreticisine direk ulaşıp direk olarak ZAYBİR markası ile sipariş verebileceğini söyledi. Güney ayrıca, kendilerine gelen balların kilosunun alınmasının ardından numune alarak kontrole gönderileceğini, gelen sonuçlara göre bal dolumunun gerçekleşeceğini, numune olarak gönderilen balda sorun yaşanması durumunda ise İl Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürlüğüne gerekli bildirimlerin yapılacağını ifade etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz